Училищата ще решават сами с какво да занимават децата през

...
Училищата ще решават сами с какво да занимават децата през
Коментари Харесай

Удължената учебна година – какво ще се прави и за кого е зад...

Училищата ще вземат решение сами с какво да занимават децата през седмиците, с които бе удължена образователната година. Всяко от тях би трябвало да направи график с действия, като при потребност те може да се случват и онлайн. В някои случаи няма да са наложителни.

Така на процедура в последните седмици от тази образователна година програмата на класовете в другите образователни заведения няма да е една и съща. До тази „ шарена “ обстановка се стигна след заповедта на министъра на образованието в оставка Красимир Вълчев, която бе издадена още през ноември. С нея към образователното време на децата от 1. до 3. клас бяха добавени три седмици – една за планови действия и още две за компенсиране на пропуски и действия по ползи. Така вместо в края на май, образователната година за тези класове този път е до 23 юни. За 4.-6. клас удължаването е с 3 седмици – до края на юни, докато ще учат и единайсетокласниците.

Известно комплициране измежду педагози и родители провокира въпросът какво тъкмо ще се прави през това време, изключително поради обстоятелството, че визитите през интервала на удължение ще са наложителни единствено да децата с насъбрани дефицити, които ще наваксват, а за останалите са по избор.

След като в Регионалното ръководство на образованието постъпили запитвания от доста образователни заведения в Пловдивска област, началникът Иванка Киркова прати напътствие до школските шефове. В него се напомнят периодите за удължение, но е записано също, че спомагателните седмици в действителност са „ неучебни, само че могат да се употребяват за компенсиращи ограничения, занимания по ползи, планови действия или обща поддръжка “.

Спецификите се побират в няколко общи положения.

59 учебни заведения ще учат по наложителната стратегия

За учебните заведения, в които седмиците за планова активност за учениците от 1. до 6. клас бяха употребявани още през първия период, спомагателните в този момент ще са с постоянни и наложителни образователни занятия. Както „ Марица “ писа, шефовете получиха опцията да създадат разбъркване и по време на онлайн образованието да имат седмици за планови действия и извършения, като отсрочат новите уроци за юни, с цел да има по-голям късмет да се проведат присъствено. В цялата страна тези учебни заведения са 313, а в Пловдивска област – 59. Сред тях са да вземем за пример пловдивските ОУ „ Панайот Волов “, СУ „ Найден Геров “, ОУ „ Йордан Йовков “, НУ „ Кирил Нектариев “ и учебни заведения с много деца от малцинствата в региона, да вземем за пример в Болярци, Чешнегирово, Белозем, Бяла река, Триводици, Съединение, Паничери, ОУ „ Христо Смирненски “ в Раковски и други

Училища, в които единствено обособени дни са били неучебни и са прилагани планови действия в края на първия период, в този момент би трябвало да обмислен с какъв брой дни наложителни занятия имат да компенсират това време. Те би трябвало да приключат, спазвайки броя на образователните дни по образователен проект. А каквото остане от спомагателните седмици, да го запълнят със занимания по ползи, работа по планове, действия за компенсиране на пропуски.

Най-много са учебните заведения, които не вършиха разбъркване и завършиха първия образователен период на 2 февруари.

Всички те съгласно напътствието на РУО в този момент в спомагателните седмици би трябвало по преценка на учителите да провеждат образование за компенсиране на пропуски. Посещаването им обаче ще е наложително единствено за тези възпитаници, при които е открито закъснение и за които такава поддръжка е наложителна.

За останалите деца тези учебни заведения би трябвало да провеждат занимания по ползи, планови действия, като това може да е и работа по екипни планове на целия клас, визити в музеи и културни институции, предприятия, спорт и занимания навън за да се компенсират следствията от обществената изолираност по време на онлайн образованието Присъствието на учениците в тези действия няма да е наложително.

Графикът и типът им ще се дефинира от Педагогическия съвет във всяко образователно заведение съгласно предложенията на класните ръководители и ръководителите на занимания по ползи.

Децата може да са ангажирани в учебно заведение или в извънучебна среда съгласно и доколкото противоепидемичните ограничения разрешават към оня миг. Ако има ново стягане, е допустимо да са и от разстояние в електронна среда, когато това е допустимо и дейно.

Педагогическият съвет може да вземе решение ученическите книжки и удостоверенията за приключен клас да бъдат издадени с приключването на часовете по учебния образователен проект. Те ще преценяват дали да ги раздадат тогава или след приключването на спомагателните седмици, добавени към образователната година.

Графикът с плануваните действия през тях, време и място на осъществяване, би трябвало да бъде оповестен в уеб страницата на учебните заведения, с цел да бъдат осведомени родителите. От РУО са подготвени за още уточнения и методическа поддръжка при нужда.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР