Училищата преподават ChatGPT, така че учениците не изостават

...
Когато администраторът на колежа Ланс Ийтън създаде работеща електронна таблица
Коментари Харесай

Когато администраторът на колежа Ланс Ийтън създаде работеща електронна таблица за генеративните политики за ИИ, приети от университетите миналата пролет, тя беше изпълнена предимно със записи за това как да се забранят инструменти като ChatGPT.

Но сега списъкът, който се актуализира от преподаватели както в малки, така и в големи американски и международни университети, е значително различен: училищата насърчават и дори учат учениците как най-добре да използват тези инструменти.

„По-рано видяхме реакция на коленена AI, като го забранихме през пролетния семестър, но сега се говори за това защо има смисъл студентите да го използват,“ Итън, администратор в Базираният в Роуд Айлънд College Unbound, каза пред CNN.

Той каза, че неговият нарастващ списък продължава да се обсъжда и споделя в популярни Facebook групи, фокусирани върху AI, като Higher Ed Discussions of Writing and AI и групата на Google AI in Education.

„Това наистина помогна на преподавателите да видят как другите се адаптират към и създават AI в класната стая“, каза Итън. „AI все още ще се чувства неудобно, но сега те вече могат да влязат и да видят как един университет или набор от различни курсове, от кодиране до социология, се приближават към него.“

Тъй като все повече експерти очакват продължаващото прилагане на изкуствения интелект, професорите сега се страхуват, че пренебрегването или обезсърчаването на използването му ще бъде лоша услуга за студентите и ще изостави мнозина, когато навлязат в работната сила.

Откакто беше предоставен в края на ноември, ChatGPT се използва за генериране на оригинални есета, разкази и текстове на песни в отговор на потребителски подкани. Той е изготвил резюмета на изследователски доклади, които са заблудили някои учени и са взели изпити в уважавани университети. Технологията и подобни инструменти, като Bard на Google, се обучават върху огромни количества онлайн данни, за да генерират отговори на потребителски подкани. Въпреки че придобиха популярност сред потребителите, инструментите също повдигнаха някои опасения относно неточности, измами, разпространение на дезинформация и потенциала за поддържане на пристрастия.

Учениците вече използват AI

Според проучване, проведено от изследователската група за висше образование Intelligent.com, около 30% от студентите са използвали ChatGPT за училищна работа през изминалата академична година и той е бил използван най-много в часовете по английски език.

Джулс Уайт, доцент по компютърни науки в университета Вандербилт, смята, че професорите трябва да бъдат изрични в първите няколко дни от училище относно позицията на курса относно използването на AI и че той трябва да бъде включен в учебната програма.

„Това не може да бъде пренебрегнато“, каза той. „Мисля, че е изключително важно за студентите, преподавателите и възпитаниците да станат експерти в областта на ИИ, защото това ще бъде толкова трансформиращо във всяка търсена индустрия, така че ние предоставяме правилното обучение.“

Вандербилт е сред първите лидери, които заемат силна позиция в подкрепа на генеративния ИИ, като предлагат обучение и семинари в целия университет на преподаватели и студенти. Триседмичен 18-часов онлайн курс, преподаван от Уайт това лято, беше взет от над 90 000 студенти, а неговата статия за най-добрите практики за „бързо инженерство“ редовно се цитира сред академичните среди.

„Най-голямото предизвикателство е как оформяте инструкциите или „подканите“, каза той. „Това има дълбоко въздействие върху качеството на отговора и питането за едно и също нещо по различни начини може да доведе до драматично различни резултати. Искаме да сме сигурни, че нашата общност знае как ефективно да използва това.“

Бързите инженерни работни места, които обикновено изискват основен опит в програмирането, могат да платят до $300 000.

Въпреки че Уайт каза, че опасенията около измамата все още съществуват, той вярва, че студентите, които искат да плагиатстват, все още могат да търсят други методи като Wikipedia или Google търсения. Вместо това учениците трябва да бъдат научени, че „ако го използват по други начини, те ще бъдат много по-успешни.

Преминаването към AI в класната стая

 Даян Гайески, професор по комуникации в Ithaca College, вгражда ChatGPT в задачите на своите студенти. class= Даян Гайески, професор по комуникации в Ithaca College, вгражда ChatGPT в задачите на своите студенти. С любезното съдействие Даян Гайески

Даян Гайески, професор по комуникации в Ithaca College, каза, че планира да включи ChatGPT и други инструменти в есенната си учебна програма, подобно на подхода й през пролетта. Преди това тя помоли студентите да си сътрудничат с инструмента, за да измислят въпроси за интервю за задачи, да пишат публикации в социалните медии и да критикуват резултата въз основа на дадените подкани.

„Моята работа е да подготвя студентите за PR, комуникации и мениджъри на социални медии, а хората в тези области вече използват AI инструменти като част от ежедневната си работа, за да бъдат по-ефективни“, каза тя. „Трябва да се уверя, че разбират как работят, но искам да цитират кога се използва ChatGPT.“

Гайески добави, че докато има прозрачност, не трябва да има срам в приемането на технологията.

Някои училища наемат външни експерти, които да обучават преподаватели и студенти как да използват AI инструменти. Тайлър Тарвър, бившдиректор на гимназия, който сега преподава на преподаватели за стратегии за технически инструменти, каза, че е изнесъл над 50 речи в училища и конференции в Тексас, Арканзас и Илинойс през последните няколко месеца. Предлага и онлайн тричасово обучение за преподаватели.

„Учителите трябва да се научат как да го използват, защото дори те никога да не го използват, техните ученици ще го направят“, каза Тарвър.

Тарвър каза, че учи учениците например как инструментите могат да се използват за улавяне на граматически грешки и как учителите могат да ги използват, за да помогнат при оценяването. „Това може да намали пристрастията на учителите“, каза Тарвър.

Той твърди, че учителите биха могли да оценяват учениците по определен начин, дори ако те са се подобрили с времето. Като стартирате задание през ChatGPT и го помолите да оцени структурата на изречението по скала от едно до 10, отговорът може да „послужи като втори чифт очи, за да се уверите, че не пропускат нищо“, каза Тарвър.

„Това не трябва да е крайната оценка учителите също не трябва да я използват, за да мамят или да пречат , но може да помогне при оценяването“, каза той. „Изводът е, че това е като когато е изобретена колата. Не искаш да си последният човек в коня и количката.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР