Училищата да не затварят при нова вълна на пандемията. Това

...
Училищата да не затварят при нова вълна на пандемията. Това
Коментари Харесай

МОН: При нова вълна – училищата да не затварят!

Училищата да не затварят при нова вълна на пандемията. Това ще е измежду главните цели на просветителния министър Николай Денков. Според него би трябвало да има нов и явен проект при какви условия учениците да остават у дома. По думите на проф. Денков последното затваряне е траяло прекомерно дълго и сходен сюжет не би трябвало да се повтаря.

За задачата в идващите дни предстоят срещи на проф. Денков с министрите на финансите и опазването на здравето. Важна задача ще и да се реши кой ще купува от тук нататък тестванията на учениците – до момента това вършиха от здравното ведомство, само че едно от последните решения на доктор Кацаров на поста беше този ангажимент да се трансферира към МОН.

А с цел да се върнат повече възпитаници присъствено посредством тестване от на следващия ден достъп до учебните заведения ще имат и паралелките, в които единствено 30% от родителите са дали единодушие за проучване. Досега беше нужно най-малко 50 на 100 утвърждение, оповестява Нова ТВ.

В първи си ден не като длъжностен, а като постоянен министър акад. Денков начерта най-спешните си задания.

„ Бюджет, пандемия - това са двете неща, които би трябвало да захванем незабавно, без отсрочване, дружно със здравния министър и министъра на финансите. Трябва да се откри метод да опазим здравето, без да страдат учениците”, изясни той.

Затварянето на учебните заведения е траяло по-дълго от предстоящото, счита Денков. Сега задачата на просветителното министерство ще е да не позволява това още веднъж.

„ Не знаем какво ще се случи през февруари с новата вълна. Трябва да имаме явен проект, който не е подготвен в момента”, изясни Денков.

Междувременно над 80% от учениците от 1 до 12 клас в страната към този момент вървят в учебно заведение присъствено с проби, демонстрират данните на МОН.

Тази заран в класната стая на 12 „ Ж” в 18 съдебна експертиза „ Уилям Гладстон” ни посреща единствено учителката по британски език. Учениците също са тук, само че виртуално. Паралелката е една от дребното в това учебно заведение без нужните 50% за присъствено образование.

„ По-голяма част от класа не пожела да се върне. Със сигурност беше неприятно. Честно казано не съм си мислил, че ще го кажа, само че в действителност нямам самообладание да се върна в клас”, сподели Андрей Йорданов.

След като просветното ведомство промени разпоредбите и смъкна % за единодушие на родителите в паралелката от 50 на 30, Андрей скоро ще може още веднъж да е със съучениците си.

Сред дилемите на новия кабинет ще и решението на въпроса кой ще поръчва бъдещите проби за учениците. Преди дни от здравното министерство оповестиха, че това към този момент ще е ангажимент на МОН.

Засега нужните количества проби за децата са обезпечени до коледната почивка.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР