Ученолюбиви, талантливи, интелигентни и готови да преборят всяка конкуренция -

...
Ученолюбиви, талантливи, интелигентни и готови да преборят всяка конкуренция -
Коментари Харесай

Успелите деца на Пловдив

Ученолюбиви, надарени, интелигентни и подготвени да преборят всяка конкуренция - това са съумелите деца на Пловдив. С лекост печелят медали и се трансформират в новата горделивост на града под тепетата. Те са любознателни и любопитни, не пропущат да покажат уменията си, печелейки първите места на надпревари и олимпиади.

Регионалните и общински просветителни съревнования стават все по-тесни за пловдивските гении, които нееднократно се кичат със златни медали от международни шампионати.

Езикова гимназия " Пловдив " за следващ път потвърждава, че учениците й са същински вундеркинди, в случай че би трябвало да премерят сили и познания по другите езици. Не единствено в България, а и на интернационално равнище възпитаниците на елитното учебно заведение чупят върхове по извоювани трофеи.

Надежда написа разкази и рецитира Фотев

Възпитаничката на на ЕГ „ Пловдив “ Надежда Калоферова е разпален книжовник и прави първи стъпки в писателското занятие. Младата дама става втора на олимпиадата по литература предходната година и първа - през тази, грабвайки купата лауреат. Успехът й е мотив за горделивост, само че й отваря и вратите в редица родни университети. Освободена е напълно от приемен изпит по български език и е затрупана с забавни оферти. Още през март схваща, че е призната в два университета - в Амстердам и в Лондон.

Въпреки изкусителните предложения, дванадесетокласничката взема решение да остане в България и да продължи образованието си в Американския лицей в Благоевград. Казва, че изискванията там й харесват и даже са по-добри от тези в чужбина. Получила е от образователното заведение и цялостна стипендия, а това, което в действителност я печели, е, че ще си е покрай у дома. Специалността ще избере по-нататък, защото през първата година предметите за всички студенти са идентични.

В свободното си време обича да написа разкази. Правила е опити и в поезията, само че това което най-вече я притегля, е прозата. Споделя, че е имала шанса да попадне на положителни преподаватели, които да поддържат жив интереса й към литературата.

Един от обичаните й цитати е на Христо Фотев и гласи: „ Не е небивалица морето и щастието съществува! “. Надежда не стопира да мечтае и е сигурна, че я чакат още доста триумфи.

Георги се окичи с бистър орден

Георги Желязков е в 11. клас, само че триумфите, които е постигнал до момента, стигат за години напред. Освен че се явява на две олимпиади по едно и също време, печели първо място и по британски, и по немски език, остава номер едно и на друго многоезично съревнование.

Победите му не свършват дотук. Миналата година става част от интернационална конкуренция за познания по немски. Там сграбчва второ място в света за своята възрастова група. После отпътува за Германия, където показва България. С усмивка споделя за дните, които е прекарал там. Успял да се запознае и да завърже другарства с възпитаници от всички континенти. Георги печели и бистър орден - знак за постигнатото великолепие.

Зрелостникът споделя, че е бил признат с британски в ЕГ „ Пловдив “, само че в 10. клас взема решение, че знае съвършено езика, по тази причина се реалокира в немска паралелка. Споделя, че езиците са негова пристрастеност и занимание. В момента е почнал да учи италиански, а това, което в действителност мечтае да му се случи, е в бъдеще да следва медицина в немски университет. Иска да бъде в интерес на обществото, без значение дали ще лекува, ще преподава, или ще работи в лаборатория.

В свободното си време обича да пътува, да върви на спектакъл и най-много да се занимава любителски с снимка.

Христо пръв в баварско съревнование с фейлетони

Христо Колев също е ученик на ЕГ " Пловдив ". Той за пръв път става лауреат в 9. клас и пет години поред стига до народен кръг на олимпиадите по немски. Сега още веднъж е притежател на почетната купа.

През 2017 е утвърден за стипендия, която му разрешава да замине за три седмици в град Кобург в Германия. Там е настанен в локално семейство, посещава немско учебно заведение, а в свободното си време се потапя в тамошния живот.

През 2018 Христо печели състезанието на неправителствената организация „ Образование без раници “ и е единственият българин, който има шанса да заживее за известно време в Базел, Швейцария. Отново е настанен в задгранично семейство и посещава градска гимназия.

Миналата година сграбчва стипендия за университета във Франкфурт на Одер, където дружно с украински и съветски групи остава една седмица. През есента пък Христо отива в Словакия, където минава образование по обществено предприемачество. През март 2019 пътува за Италия. Там става част от „ Популяризиране на европейските избори след младежите “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР