Ученолюбиви, талантливи, интелигентни и готови да преборят всяка конкуренция -

...
Ученолюбиви, талантливи, интелигентни и готови да преборят всяка конкуренция -
Коментари Харесай

Венета Павлова - нежният воин с четка

Ученолюбиви, надарени, интелигентни и подготвени да преборят всяка конкуренция - това са съумелите деца на Европейската столица на културата. С лекост печелят медали и се трансформират в новата горделивост на Пловдив. Те са любознателни и любопитни, не пропущат да покажат уменията си, печелейки първите места на надпревари, състезания и олимпиади.

Регионалните и общинските просветителни съревнования стават все по-тесни за пловдивските гении, които нееднократно се кичат със златни медали от международни шампионати.

Бъдещето на Пловдив е в ръцете на даровити музиканти и артисти, гениални учени и математици, надарени поети и художници, международни първенци по редица спортове. Те смайват с триумфи и въодушевяват с умения.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Още от напълно дребна Вени хваща флумастерите и стартира буйно да твори. Откакто се помни, едно от обичаните <210> неща е да оформя рисунки, до момента в който останалите си играят. Чумерейки вежди и чело под гъстите си къдрици, бързо си печели прякора Тасманийско дяволче, или на галено Тас. Вечно буйна и непокорна, Вени се записва на карате и на драго сърце стартира да посещава тренировките.

Това, което Вени не стопира да прави, до момента в който тренира обаче, си останало рисуването. Все по-често драсканиците се превръщали в чудни произведения и странните форми в изваяни човечета. Започвайки да обръща по-специално внимание на творбите, госпожата от детската градина става един от най-верните фенове на Венета.

Талантът на дребната дама не остава неусетен и от майка й Снежана, която пък на смешка взема решение да изпрати рисунка на един общински конкурс. Но напълно не на ужким Вени печели и първата си премия. Оттам нататък следват безчет надпревари, които оставят за художничката куп награди.

И до ден сегашен в никакъв случай не е серпантина да рисува. Сега е ученичка в 7-и клас и напълно скоро й предстоят значими приемни изпити. Заради тях й остава доста малко свободно време за участия по състезания, само че постоянно намира метод да си открадне няколко минути, в които да твори.

„ Докато моите другари си зяпат телефоните, на мен ми е доста по-приятно да си надрасквам “, споделя Вени. Тя обича да употребява техниките по предопределение и за разлика от връстниците си не се застоява дълго пред екран, с изключение на когато не й се постанова да направи някой учебен план или презентация.

Обича да чете книги и да гледа филми, а те постоянно оставят мощни усещания и страсти след себе си и предизвикат нови и нови рисунки. Изобразявайки страстите си на листа, художничката постоянно, без да желае, оформя личните си черти, а по-плътните устни и нослето издават най-често приликите. Докато пресъздава себе си, дребната дама един път влиза в ролята на нежно, красиво и изтънчено момиче, а различен път е боец или дамата амазонка.

Венета не стопира да опитва разнообразни техники на изобразяване и покрива с творчество всичко към себе си. Тази година изобразява забавни картини върху 50-сантиметрово яйце. Рисува върху стъкло, основава неповторими творби с четка и вино, реди мозайки с камъчета, оформя комикси. Признава си обаче, че най-вече я притеглят акварелните бои, с които преливането на цветовете се трансформира в магия.

Освен от изобразително изкуство надарената дама неотдавна свири на китара, обожава да пее и да танцува, а измежду обичаните й групи са Rammstein, Iron Maiden и Judas Priest.

Зад гърба си даровитата ученичка има към този момент няколко независими изложения в България и чужбина. По покана на българския културен институт в Македония Венета посещава съседката ни, където реализира следващата си независима галерия на картини и бижута. Събитието съответствува с интервал, в който девойката има пристрастеност към ръчно направените украшения от мъниста и тел. Тогава посетителите остават очаровани от видяното, а Вени се връща в България задоволена от постигнатото.

Венета мечтае някой ден да се занимава с дизайн и анимация. А до тогава няма да спре да твори, да мечтае, да изобразява чудния свят подобен, какъвто го вижда, пречупен през личния си светоглед. Ще продължи да пее, да свири, да чете и да се впечатлява от дребните неща, които я заобикалят.

" Любимото ми нещо, когато стана рано заран, е да чувам чуруликането на птичките ", споделя художничката. На моменти прочувствена, нежна и ранима, различен път мощна, смела и непоклатима, тя остава постоянно друга и ще продължава да впечатлява.

ФРЕСКИ В ИТАЛИЯ

Това лято младата художничка е поканена в Италия, с цел да се запознае от близко с техниката фреско. Догодина пък следва осъществяването на забавен план - галерия на българката в един полски университет. Темата е въодушевена от нашенските празници и традиции, които ще бъдат показани в картини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР