Учениците във всички класове - от първи до дванадесети -

...
Учениците във всички класове - от първи до дванадесети -
Коментари Харесай

Безплатни учебници за всички ученици до XII клас от 2024 година - Общество

Учениците във всички класове - от първи до дванадесети - ще получават гратис учебници от образователната 2024/2025 година, реши през днешния ден Народното събрание с окончателното, второ приемане в пленарна зала на промени в Закона за предучилищното и учебното обучение.

Сега са безвъзмездни учебниците до 7. клас в това число.

Включването и на останалите бе препоръчано от Българска социалистическа партия.

Отложеното влизане в действие бе признато по искане на ръководителя на комисията по обучение към Народното събрание Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) - някогашен министър на образованието, по специалност финансист. Причината е, че в този момент, при неналичието на бюджет за 2023 година, не е обезпечено нужното финансиране. (Честата промяна на властта у нас осуети приемането на такъв за 2023 година, по тази причина се извършва миналогодишният.) Според него годишно ще са потребности към 20 млн. лв., или към 60 млн. за три години.

Безплатни ще са учебниците по общообразователните предмети, само че не и тези по профилираната и професионалната подготовка. Предложи го Вълчев, залата го одобри, а след това той обясни претекстовете си:

" Причината това право към този момент да не обхване предмети от профилираната и професионалната подготовка е, че по огромен част от тях към момента няма направени учебници. Затова в Комисията по обучение и просвета апелирахме и ще поддържаме продължение и разширение на Национална стратегия „ Учебници, образователни комплекти и образователни пособия “, която финансира създаването на учебници по тези дисциплини от училищен колективи ".

По предложение на Мукаддес Налбант (ДПС) депутатите утвърдиха безвъзмездни да са и тези по религия, хореография и майчин език, както и по специфичните предмети за учениците със сензорни увреждания.

Очаква се от безплатните учебници да се възползват към 300 хиляди възпитаници.

Регламентирано беше и правото за безвъзмезден достъп до електронно-четими учебници за гимназистите, каквито има за учениците от 1-ви до 7-ми клас.

Безплатните учебници за всички класове бяха част от съдружното съглашение сред някогашните ръководещи от " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия. То трябваше да е реалност от лятото на предходната година.

Помагалата няма да са безвъзмездни за учениците, както до момента.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР