Учениците в Пазарджишка област преминават на онлайн обучение, считано от

...
Учениците в Пазарджишка област преминават на онлайн обучение, считано от
Коментари Харесай

Сутрешните новини от регионите на Пловдив, Пазарджик и Смолян на 30.01.2024 г.

Учениците в Пазарджишка област минават на онлайн образование, считано от сряда - 31 януари, до петък - 2 февруари. Това гласи заповед на шефа на Регионалната здравна ревизия доктор Димитър Савов. Спира се и провеждането на извънкласни занимания и проведени действия с възпитаници за същия интервал. Решението е взето на съвещание на Областния щаб за битка с грипа и след разбор на епидемиологичната конюнктура. Заболяемостта от грип и остри респираторни болести в Пазарджишко нараства и все още е 353 на 10 000 души. В грипната зараза най-вече заболели има измежду децата и хората в работоспособна възраст. Остават в действие и към този момент въведените противоепидемични ограничения: прекъснати са плановите съвещания на бременни и деца, профилактичните прегледи, свижданията в лечебните заведения. В детските градини е разпоредено да не се позволяват заболели деца и хора от личния състав.

Сагата с републиканския път Девин-Кричим продължава. Хиляди водачи го употребяват всеки ден. Въпреки обещанията за ремонт, страната отсрочва дейностите. В съобщение от Агенция “Пътна Инфраструктура ” се показва, че ремонтът не е очакван за 2024 година, само че може да бъде включен през 2025 година Кметът на Кричим, Атанас Калчев, показва отчаяние от отсъствието на деяние и дава обещание да продължи битката за ремонт на пътя. В писмо до медиите той напомня, че има механически план за главен ремонт на двукилометрова права по пътя Девин-Кричим-Стамболийски от км 104 до км 106, която е в регулационните граници на гр. Кричим.

Учител от Пловдив е създател на логото за присъединението на България в еврозоната. 24-годишният учител от Пловдивската математическа гимназия Георги Георгиев-Аршата е победител в състезанието на Министерството на финансите за формалните лого и слоган на акцията за приемане на еврото у нас. Логото съдържа българския байрак, знака за еврото и евромонетата. Трикольорът е художествено вплетен в хоризонталните детайли на класическия знак за евро, а композицията е построена в поредност от концентрични кръгове, които са в пропорцията на монета от едно евро. Според Георгиев, мотото на акцията „ Единството е мощ “, на което той е създател, е въодушевено от добре познатата легенда за кан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки. „ В сходен конкурс, хора като мен, които се занимават с дизайн, вземат участие, с цел да може работата им да послужи за нещо същинско “, разяснява спечелилият Георги Георгиев-Аршата.

Възпитаници от Националното учебно заведение за фолклорни изкуства (НУФИ) в Широка лъка показаха концерт в Битоля, Северна Македония, осведомят от образователното заведение. Състав от музикалното учебно заведение се завърна след присъединяване на откриването на клуб „ Искра “ там, в който ще се учат български национални танци. Децата са се показали с танци и песни от разнообразни фолклорни области на България. Ученическият състав е бил доста топло и сърдечно посрещнат от домакините в Битоля, разясняват от учебното заведение. От там показват убеденост, че това е начало на бъдещо съдействие с клуб „ Искра “.

Нова краткотрайна галерия със заглавие “Библиотека “Борис Дякович ” – история в документи и облици ”, се открива през днешния ден от 11:00 ч. в Регионалния археологически музей в Пловдив. Ще бъдат показани и осъществените ремонтни действия, част от плана на общината и 7 културни институции за ревитализирани, реставрирани и реновирани места.

Делото против екскмета на пловдивския регион „ Северен “ Ральо Ралев, упрекнат в корупционни практики, стартира всъщност в Окръжния съд. До третия старт на процеса се стигна, откакто веднъж магистратите го прекратиха и върнаха на прокуратурата поради неясноти и грешки в обвинителния акт, а повторно делото се провали поради липса на бранител. Ральо Ралев беше задържан в края на май 2019 година за пожелан рушвет от 60 000 лв. от бизнесмен за издаване на позволение за градеж на 5-етажен блок.

Трима мъже са с повдигнати обвинявания от Окръжна прокуратура Пловдив за разпространяване на над 20 кг марихуана на обща стойност 400 275 лв.. Наркотикът е открит при акция на ГДБОП в автомобил на паркинг в Пловдив. Марихуаната е била в три сака в общо 40 пакета, увити в тиксо. Тримата мъже са арестувани за 72 часа. Предстои прокуратурата да изиска тяхното „ непрекъснато задържане под стража “.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР