Учениците в 15 области на страната ще продължат да се

...
Учениците в 15 области на страната ще продължат да се
Коментари Харесай

Малките ученици в 15 области остават на онлайн обучение заради забавена доставка на тестове

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се образоват онлайн, до момента в който дойдат поръчаните от Министерството на здравеопазването (МЗ) още 200 000 щадящи теста за Covid-19. Към този миг тези проби не са налични в базата на БЧК в с.Лозен и няма информация по кое време ще бъдат доставени, оповестиха във вторник от Министерството на образованието и науката (МОН)

През предходната седмица Министерство на здравеопазването избра два типа антигенни проби за възпитаници с проба от слюнка и подписа контракти с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият снабдител извърши уговорката си за 200 000 теста, които незабавно бяха разпределени в 13 области, в това число в София град. Другият дистрибутор обаче към момента не е доставил тестванията, макар че процедурата изискваше доставката да стане до три работни дни след подписване на контракта .

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите и учителите ще бъдат известени незабавно, щом тестванията дойдат и ще имат най-малко два дни авансово, с цел да се приготвят за възобновяване на присъственото образование за децата от I до IV клас .

Малките възпитаници в 13-те области, които към този момент разполагат с проби и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас на следващия ден, сряда, 10 ноември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР