Учениците ще се тестват веднъж седмичноДефицит има в цяла Европа

...
Учениците ще се тестват веднъж седмичноДефицит има в цяла Европа
Коментари Харесай

Антигенните тестове свършват

Учениците ще се тестват един път седмично
Дефицит има в цяла Европа поради всеобщите проби, разясняват лабораторни лекари

Отварят офертите за 12,5 млн. теста

Бързите антигенни проби мъчно могат да се намерят в Европа, разясниха пред “Труд” лабораторни лекари. Те обясниха, че към момента в България има известни количества, само че откакто приключат надали щели да съумеят бързо да доставят нови проби. Производителите не насмогвали поради всеобщото тестване в огромните европейски страни като Русия, Франция, Италия, Испания, Полша.

Здравното ни министерство спря публичната поръчка за проби за учебните заведения, която беше оповестена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров и пусна нова покана. Днес ще бъдат прегледани офертите на компаниите, участващи в процедурата за 12,5 млн. теста. Очакванията са, че количеството ще стигне до края на месец март. От просветното министерство са записали в условията, че компаниите би трябвало да обезпечат проби, при които не се допират децата. Това значи, че в учебните заведения децата ще продължат да плюят в чашки, а учителите ще ревизират дали има инфектирани. Вносители на медицински консумативи предвидиха вероятни усложнения при закупуването на проби за учебните заведения поради недостига на антигенни проби на пазара.

Лабораторни лекари обясниха надеждността на пробите, които се вършат в учебните заведения по следния метод. Ако някой се болести в неделя, в понеделник PCR му ще е положителен, в сряда положителен резултат ще даде назален антигенен тест, а употребяваните в учебните заведения проби със слюнка ще дадат положителен резултат вероятно в четвъртък.

От просветното министерство регистрират, че омикрон вълната към този момент е разболяла повече деца от предходните. Очаква се важен растеж на инфектираните към края на месеца, предвиждат педиатри. Причината е, че този вариант е доста по-заразен.

От здравното министерство разясниха пред “Труд”, че към този момент не се планува увеличение на седмичните проби на учениците. До края на месеца и през идния втори период проби ще се вършат един път на седмица.

Директори желаят отмора за децата от 28 януари до 2 февруари
Извънредна почивка предлага Денков
Началото на идната образователна година да е на 5 септември



Извънредна почивка сред първия и втория период, с цел да си починат учители и възпитаници обмислят в просветното министерство. Това заяви пред Българска национална телевизия министърът на образованието Николай Денков. Ден по-рано от обществените мрежи шефове на столични учебни заведения приканиха учениците да бъдат разпуснати от 28 януари до 2 февруари.

Денков се разгласи за проби на учениците два пъти седмично, само че призна, че за момента няма задоволителни проби за удвояване на пробите. Към момента има 50% имунизирани учители, при учениците в гимназиалните класове и 15 на 100 имунизирани или преболедували, разгласи министърът.

Според данните на просветното ведомство броят на класовете под карантина е на равнищата от върха на предходната вълна - 3%. През последните седмици има нарастване три пъти на инфектираните учители и възпитаници, само че обстановката не била трагична.

Денков акцентира, че упоритостта му е срокът да приключи присъствено. “В момента единственият огромен риск е да не почнат доста бързо да се пълнят лечебните заведения и интензивните кревати. Ако има някъде инфектиран възпитаник, затваряме паралелка, не цялата страна”, увери министърът.

Той заяви, че към 88% от децата към Коледа са били в учебно заведение. “Сега малко повече са у дома, има някакъв уплах. Щадящите проби съумяват да предпазят от огромни клъстери със заразяващи. Те са нужни, само че не могат да решат напълно проблема”, сподели Денков. Той бе безапелационен, че до момента в който зависи от него имунизациите за учители и възпитаници ще бъдат доброволни. “Учебната година чакаме да приключи по график. Обмисляме дали новата образователна година да стартира по-рано, към 5-и септември”, заяви още министърът.

В Пиринско карантинираха близо 200 паралелки

199 паралелки в Пиринско са карантинирани. Учениците по-рядко са заболели, само че са изолирани поради контакти с заболели. Под карантина са и детски ясли и градини в Благоевград поради заболели учители. В Националната филантропична гимназия в града са заболели 15 учители, друга част от тях пък са излезли в отпуск поради боязън от вируса. По тази причина от през днешния ден учебното заведение минава на ротационен принцип на образование.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР