Учениците ще подреждат желанията си в първи, трети и четвърти

...
Учениците ще подреждат желанията си в първи, трети и четвърти
Коментари Харесай

МОН въвежда четвърти етап на класирането за прием след след VII клас

Учениците ще подреждат желанията си в първи, трети и четвърти стадий на класиранията за банкет след VII клас, предлага Министерството на образованието и науката. Това е една от измененията в Наредбата за организация на дейностите в учебното обучение, оповестени за публично разискване на уеб страницата на МОН.

Въвеждането на четвърти стадий на класиране оптимално ще понижи броя на неприетите и незаписани след трети стадий възпитаници и ще сътвори условия за по-малко закрити паралелки. По този метод ще се облекчи и административната тежест в учебните заведения, районните ръководства на образованието и МОН.

Остава опцията с решение на началника на районното ръководство на образованието и след разбор на приема, когато след четвъртия стадий на класиране записаните в някоя паралелка са под норматива за най-малък брой възпитаници, тя да не се закрива. По изключение държавният банкет може да продължи до 11 септември, в случай че има възпитаници, които не са признати. Този стадий се провежда от приемащите учебни заведения. В тези случаи, с цел да се избегне безпринципно приемане и пренасяне на възпитаници от едно учебно заведение в друго, се конкретизира да бъдат класирани съгласно бала на кандидатстващите по низходящ ред. По този метод се резервира правилото на състезателност, въз основа на който се прави класирането във всички стадии от приема.

В досегашните стадии на класиране възпитаник, записан в учебно заведение в една област след първи или втори стадий на класиране, не се пресъздава в осведомителната система като " записан " в друга област. По този метод един възпитаник можеше да блокира няколко свободни места в няколко области и в това време да е записан в учебно заведение в друга област. С измененията този проблем се преодолява, като до трето и в четвърто класиране се позволяват единствено възпитаници, които не са записани в нито едно учебно заведение в страната, както и възпитаници, които не са кандидатствали досега.

Информационната система към този момент няма да разрешава подаването на заявки за кандидатстване, в случай че ученикът е със статус " записан " в учебно заведение в страната на място от държавния план-прием.

Учениците, които не могат да се явят на националното външно оценяване, тъй като са в болница или заради карантина, ще могат да употребяват резултатите си от регионален или народен кръг на олимпиадите по български език и литература и/или математика от календара на МОН, извършени в годината на кандидатстване.

 Матури и ваканции: Важните дати за учениците през 2023 година Виж още

За балообразуването ще се употребява по-високият резултат от регионалния или националния кръг на олимпиадата по съответния образователен предмет, изразен в точки като % от оптималния брой точки. В тези случаи родителите ще подават заявление до началника на РУО с приложени документи, които удостоверяват престоя в болница или карантината.

Срокът за подаване на заявката е преди началната дата, избрана в графика на дейностите за подаване на документи за присъединяване в приема. Допълнението ще даде опция на възпитаници, постигнали високи резултати в образованието по български език или математика, да аплайват за места по държавен план-прием, съответстващи на равнището на знанията и уменията им.

Областната комисия за приемане на възпитаници в VIII клас ще може да дефинира съответните образователни предмети от профилираната подготовка, които да вземат участие в балообразуването за учениците, обучавани в VII клас в профилирани учебни заведения, които в свидетелството за главно обучение нямат оценка по някои от балообразуващите образователни предмети.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР