Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище

...
Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище
Коментари Харесай

МОН: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни по семейни причини

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от учебно заведение по фамилни аргументи, с записка от родителя. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в изявление за предаването " Денят стартира " по Българската национална телевизия. В момента тези дни са до три с молба към класния началник и още седем, само че единствено със глоба на шефа на съответното учебно заведение, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН), представен от Българска телеграфна агенция.

" Обсъждаме този проблем с разнообразни наставнически асоциации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем. Затова вършим смяна в Наредбата за приобщаващо обучение - усилваме тези отсъствия по фамилни парични на 15 за всяка образователна година ", изясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното потребление, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава единствено пред класния началник. С това ще се разтоварят и шефовете на учебните заведения, които до момента трябваше да позволяват част от тези отсъствия.

Днес стартират 276 състезанието за учебни шефове в цяла България, заяви министър Цоков. " Ще се търсят шефове визионери и водачи, а освен админи ", акцентира той. По думите му писменият тест за претендентите за шефове е изменен, с цел да мери освен знанията им за нормативните документи, само че и техните компетентности - опциите за развиване на екипи и справяне с спешни обстановки. В устния изпит са включени проблеми, които са свързани с характерност на съответното учебно заведение. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Министър Цоков заяви, че през идващите седмици и месеци ще се създаде стандарт за качество на образованието. Той ще даде опция за самокритика на обособените просветителни институции, както и външен взор по какъв начин те се оправят с съответните знаци за качество. " Ще имаме взор върху това кои учебни заведения се оправят добре, кои - по-лошо, и кои не се оправят с поставените задания ", изясни просветителният министър.

" През последните дни на 2023 година подписахме нов групов контракт, с който заплатите на учителите и на другите педагогичен експерти се усилиха с 8,4 % и началната заплата на преподавател е в порядъка на 1853 лева, на старши преподавател е 1911 лева, а на шеф - 2250 лева ", напомни министър Галин Цоков.

Както Българска телеграфна агенция писа на 12 декември 2023 година, разпоредбите за състезанията за шефове на учебни заведения и детски градини бяха обнародвани в " Държавен вестник ".

Повече на практика проблеми, понижаване на субективните критерии, повече на практика задания, ориентирани към добити познания, видео и аудио записване. Това са част от разпоредбите за състезанията за шефове на държавни и общински институции в предучилищното и учебното обучение, одобрени с Наредба 16, която бе обнародвана тогава в " Държавен вестник ".

До измененията се стигна, откакто МОН се съобрази с решението на Върховния административен съд и анулира присъединяване на собствен представител в комисиите по желание в държавните и общинските учебни заведения. Съгласно наредбите на Закона за учебното и предучилищно обучение в тях ще се включват общо трима представители на Регионалните ръководства на образованието (РУО), избрани от началника на съответното РУО. Без смяна са останалите членове - представител на съответната общинска администрация, както и представител на публичния съвет в учебното заведение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР