Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 в класните стаи, а

...
Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 в класните стаи, а
Коментари Харесай

Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 в класните стаи

Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 в класните стаи, а в случай че са със специфични потребности – у дома, прецизираха здравните управляващи през днешния ден.

Тестването е нужно, с цел да се върнат децата към присъствено образование, там където равнището на заболеваемост е високо.

Очаква се най-малките – от 1. до 4. Клас, да се върнат в клас другата седмица, към момента е под въпрос в кой ден тъкмо.

Общините, където заболелите са над 500 на 100 хиляди души, децата могат да посещават учебно заведение присъствено, само че единствено в случай че се тестват 2 пъти седмично. Това ще е и условие за учителите и другите чиновници, които нямат зелен документ.

При заболеваемост сред 250 и 500 на 100 хиляди души вариантите са две – или ротационно, или 100% присъствено образование, само че единствено при тестване.

За да се върнат децата към присъствено образование, е нужно и най-малко 50% от родителите да са съгласни с тестването на равнище паралелка. Те би трябвало да са дали документално единодушие.

Тестове ще се вършат в понеделник и в четвъртък, за към 30 минути.

От просветителното министерство обясниха, че децата със специфични просветителни потребности ще бъдат тествани от родителите у дома. Частните учебни заведения също ще получат безвъзмездни проби за дребните деца.

Тестове няма да има за учениците, които имат документ за преболедуване или в случай че са над 12 години и са имунизирани.

Директори приветстват концепцията за връщането в клас, само че имат доста въпроси за тестването.

Част от управленията на учебните заведения ще се извърнат към Медицинския университет за доброволци, които да вършат проби.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР