Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина,

...
Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина,
Коментари Харесай

Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват, за да влязат в клас

Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с сложена ваксина, няма да се тестват на входа на учебните заведения при възобновяване на присъственото образование. Това съобщи в " Денят стартира " служебният министър на образованието Николай Денков.

Той добави, че към 4% от огромните възпитаници към този момент са ваксинирани против ковид.

Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици - незабавно откакто стане ясно какви са резултатите от въвеждането на всеобщо тестване при най-малките.

Министър Денков разяснява, че всеобщото тестване ще продължи до момента в който броят на инфектираните не спадне до под 100 на 100 000 души.

13-те милиона лв., нужни за начало на тестването, към този момент са подсигурени. Парите ще стигнат за безвъзмездни проби за най-малко месец напред.

Днес следобед ще бъде решено какъв тъкмо вид щадящ тест да се закупи - дали и от двата типа, употребявани пробно в някои учебни заведения у нас, или да бъде определен единствено един от тях.

На отраслов съвет ще бъде разисквано и по какъв начин тъкмо да се случва тестването в учебно заведение. Най-вероятно това ще става през първия образователен час в понеделник и в четвъртък като тестването ще се прави под контрола на учителите. При най-малките възпитаници учителят ще има потребност от помощта на още един-двама възрастни.

Въпреки всеобщото тестване, наложителното носене на маска в учебно заведение остава до момента в който не спадне заболеваемостта, съобщи още министър Николай Денков.

В отговор на рецензиите, че всеобщото тестване в учебните заведения е закъсняло, Денков изясни, че при започване на образователната година управляващите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на сходна процедура. Сега обаче епидемиологичната обстановка е такава, че всеобщото проучване за COVID-19 е единствената опция на онлайн образованието, разяснява той.

Днес служебвият министър на образованието и науката ще организира среща с ректори на университети, на която ще ги призове да отворят за присъствено образование висшите учебни заведения, само че против представянето на зелен документ.

Целият диалог вижте във видеото!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР