Учениците от V до VII клас ще имат по-кратки часове,

...
Учениците от V до VII клас ще имат по-кратки часове,
Коментари Харесай

Часовете в прогимназията ще са по-кратки, но повече

Учениците от V до VII клас ще имат по-кратки часове, само че за сметка само че това те ще са повече. Това плануват промени в две наредби на Министерството на образованието и науката, оповестени за разискване. Промените би трябвало да влязат в действие от идната образователна година.

Според тях часовете в прогимназията се понижават с 5 минути и към този момент ще са с дълготрайност 40, а не 45 минути. Препоръка за това даде Министерството на здравеопазването. Заради това обаче се постанова увеличение на седмичните часове по най-натоварените и значими предмети – български език и и литература и математика. Увеличението е най-голямо в V клас, защото там с изключение на по половин час повече по математика и български се прибавя и половин час по география и стопанска система. Така общият броя часове става 32 часа седмично. По толкоз ще са те и в VI и VII клас. В VI клас нарастването е с 1 час – по половин час повече за математика и български език. Половин час повече за математика ще имат и седмокласниците.

Очаква се измененията да доведат до нарастване с 4 млн. лв. годишно на разноските за лекторски хонорари или допълнение на нормите преподавателска работа на учителите по български език и литература, математика и география и стопанска система.

По-натоварената образователна стратегия се изяснява с това, че по-кратките часове ще съкратят времето за образование.

" Изгубеното образователно време поради скъсяването на образователния час в прогимназията би могло да се компенсира и по различен метод – посредством удължение на общото образователно време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със обществените сътрудници. По-голямата част от тях го поддържат, само че считат, че са нужни още уточнения и разискване на детайлите ", разясняват от просветителното министерство.

От там допълват, че " българските възпитаници имат най-краткото наложително образователно време в Европа ". Общият брой на наложителните часове в класовете от I до X в това число, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за страните в Европа е 8617 часа, а множеството страни са в диапазона сред 8000 и 9000 часа. В България минимум учат първокласниците и второкласниците – надлежно 411 и 429 астрономически часа на година. " С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в доста европейски страни също нашите възпитаници в III, IV, V и VI клас ", споделят от министерството.

Според ведомството това е един от факторите за неприятните резултати на учениците на изпитите за външно оценяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР