Учениците от Украйна, записани в българските училища, вече могат да

...
Учениците от Украйна, записани в българските училища, вече могат да
Коментари Харесай

Учениците от Украйна ще имат допълнителни онлайн уроци

Учениците от Украйна, записани в българските учебни заведения, към този момент могат да получат в допълнение образование както по български език като непознат, по този начин и по обособени образователни предмети. Така те ще се включат по-лесно и сполучливо в нашата просветителна система. Обученията ще се реализират в електронна среда. За задачата на учениците ще бъдат предоставени механически устройства за краткотрайно прилагане.

За всяко дете комисия в учебното заведение взема решение от какво образование има потребност. Ако в учебното заведение има преподавател, който може да преподава български език като непознат, той ще води спомагателните часове. Ако няма, могат да се наемат преподаватели на цивилен контракти. Същото важи и при нужда от спомагателни учители по обособени предмети. Те могат да работят с децата самостоятелно или с групи от до 3 или до 5 деца. За всеки извършен час ще се изплащат по 15 лв. заплащане за учителите.

Всичко това стана допустимо след промени в плана „ Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “. Той беше основан, с цел да отговори на провокациите по време на епидемията от COVID-19. Неговата цел е да не се допусне спиране на просветителния развой и да се обезпечат условия за приобщаващо обучение, както и подобаващи запаси за достъп до качествено обучение в изискванията на образование от разстояние в електронна среда. Проектът е ориентиран към всички възпитаници, наранени от онлайн образованието, включително и от уязвими групи. Сега неговият обсег беше уголемен, с цел да включи и украинските деца, признати в български учебни заведения.

Проект „ Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “ се осъществя по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове. Общата му стойност е 109 562 541,93 лв. и ще се извършва до края на 2023 година Към момента са подадени заявки за 805 деца и възпитаници от Украйна, които желаят да се включат в българската просветителна система. 237 от тях са за детска градина, 556 - за учебно заведение. Възрастта на 12 деца не е посочена. Заявления за най-вече украински деца са постъпили в област Бургас - 320.

Към момента са записани и посещават български учебни заведения в цялата страна 115 украински възпитаници, 13 украински деца са в детски градини. Основен проблем пред приема остава изясняването на здравния статус на претендентите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР