Учениците от професионалните гимназии вече ще могат да завършват средно

...
Учениците от професионалните гимназии вече ще могат да завършват средно
Коментари Харесай

Учениците избират между 3 варианта за матура в професионална...

Учениците от професионалните гимназии към този момент ще могат да приключват приблизително обучение с 3 разновидността на държавен изпит, от които да си избират. В единия случай да вземем за пример теоретичната част в него ще е по изтеглена от МОН тематика, в другия - тест. Още една опция - за придобиване на трета степен на професионална подготовка, към този момент ще е отбрана на дипломен план по избор на ученика.

Трите писти са регламентирани с промени в Наредба №1 за организацията и провеждането на изпитите за придобиване на професионална подготовка.

Напролет дванайсетокласниците, които са се обучавали по специалности, наложително ще поставят държавен изпит за придобиване на втора или трета степен на професионална подготовка. Той заменя досегашната наложителна матура. До момента можеха да избират дали държавният изпит по специалност да им се зачете за втора матура, или да се явят по избираема общообразователна дисциплинираност като другите зрелостници.

Който избере да прави дипломен план, в границите на теоретичната част на изпита за трета степен на професионална подготовка устно ще показва създаването си и ще отговоря на поставените от изпитната комисия въпроси. Изложението може да се съпътства от проява на детайли от дипломния план. Практическата част на изпита може да бъде проява на избрана практическа задача от дипломния план.

Темите на плановете авансово ще се утвърждават от шефа най-късно 5 месеца преди изпитната сесия.

Индивидуалното задание по съответна тематика за всеки възпитаник ще се разпорежда от началник съветник, който е преподавател по професионална подготовка.

Сред отговорностите на консултантите е да дават информация за нужната литература, материали, каталози, справочници, механически и други данни, да управляват осъществяването на плана и да вършат рекомендации. Предвидени са до 4 съвещания с всеки възпитаник. Той би трябвало да съобщи дипломния си план не по-късно от 20 дни преди първата от избраните дати за изпита.

Дипломният план се рецензира от един рецензент, като рецензенти могат да бъдат учители по професионална подготовка, представители на работодатели, на висши учебни заведения, а за учениците в дуална форма - наставници от предприятието, в което ученикът се образова в действителна работна среда.

Тест, тематика или дипломен план



Първият вид на държавния изпит е писмена работа по изпитна тематика по доктрина на специалността - до 4 астрономически часа, като тематиката се изтегля в деня на изпита в МОН, и самостоятелно задание по процедура - продължителността е до 3 поредни дни и не повече от 6 астрономически часа на ден. Този вид е използван за придобиване на втора и трета степен на професионална подготовка. И двете елементи на изпита се правят оценка с оптималните 100 точки, като минимумът, които би трябвало да се покрие, е 50.

Оценяването за втора степен на ПКФ става на база 40% частта по доктрина на специалността и 60% частта по процедура на специалността от общия брой точки. Тоест окончателната оценка се образува след сполучливото полагане на всяка част от изпита и е равна на броя точки от частта по доктрина на специалността, умножен по 0,4, плюс точките по процедура, умножени по 0,6.

За трета степен на професионална подготовка тежестта на двете елементи е идентична и точките по тях се умножават по 0,5, след което се събират.

Окончателната оценка от брой точки се трансформира в цифрова оценка, като се умножи по 0,06.

Вторият вид също е от две елементи, само че теоретичният изпит е в тестова форма, като включва задания със свободен отговор, задания за допълнение и задания с избираем отговор. Те са от няколко вида, като оценяващите познание носят 2 т., схващане - 4 т., приложение - 6 т., разбор - 8 т. Общият общ брой отново е 100 и изчисляването нататък е като при първия вид.

Трети вид е теоретико-практическа разработка по тематика, предоставена на ученика с самостоятелно задание. Изпитът се организира в две елементи - отбрана на дипломния план в теоретичната и практическата му част. Обемът би трябвало да е минимум 30 страници.

Оценката на теоретичната отбрана регистрира конструкция на ревюто, изчерпателност, проучвателен способи, автентичност, онагледяване и презентация, като най-голяма тежест имат отговорите на заложени от комисията въпроси. Оценката на практическото задание пък включва всички стадии - от ефикасна организация на работното място през съблюдаването на условията в специалността, подбора на материали и елементи до качеството на продукта. Бележките по доктрина и процедура вземат участие с идентична тежест в общата оценка от държавния изпит.

Учениците избират още в този момент

За да се изпълнят периодите шефът да утвърди тематиките на избралите да вършат дипломни планове 5 месеца преди изпита, поръчките за това би трябвало да се създадат безусловно незабавно.

Въпреки това ще се оправим, към този момент работим и по установяване на консултанти и рецензенти, сподели директорката на Професионалната гимназия по туризъм " Проф. Асен Златаров " инж. Катерина Додова. Според нея изборът на вид за държавен изпит ще зависи и от спецификата на специалността, а учениците ще се допитат и до родителите си. Самата тя чака доста дипломни работи.

" В годините обратно сме пробвали и трите метода на изпитване. Трябва да мине една изпитна сесия, с цел да ги преценим в актуалната обстановка и да се изчистят детайлите ", счита инж. Додова.

Директорката на ПГТСТ " Гоце Делчев " Борка Борисова е упълномощила на учителите бързо да срещнат учениците с новите правила за провеждането на държавните изпити, с цел да могат те да създадат своя избор и да не изгубят правото на дипломна работа заради закъсняла поръчка за това.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР