Учениците от Пловдивска област са на пето място в страната

...
Учениците от Пловдивска област са на пето място в страната
Коментари Харесай

Излязоха резултатите от матурите в 10. клас: Пловдивска обла...

Учениците от Пловдивска област са на пето място в страната по резултати от националното външно оценяване по български език и литература, а по математика – на 13. позиция.

В цяла България връстниците им са се показали по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ) в сравнение с този по математика на първото национално външно оценяване. Миналата година то бе анулирано поради пандемията. По новия закон към този момент се поставя на финала на първа гимназиална степен.

Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от най-много 50 (45%). Успехът по математика е по-нисък – приблизително 13,84 (27,68%). Максимумът е 50 т., а резултатите се записват като % от тях.

Девет възпитаници имат 0 точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал оптимален резултат.

Това демонстрират данните от наложителните изпити в Х клас, които бяха оповестени през днешния ден.

Само трима възпитаници имат 48 от 50 вероятни точки на изпита по български език и литература. 96 са работите с нула точки.

Като цяло десетокласниците елементарно извличат информация от текст и таблица при дилемите с избираем отговор, само че имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са посочили, че могат да формулират един или два къси контрааргумента по обещано изказване.

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с фрагмента от посочения изучаван живописен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика ревизираха усвоените познания и добитите умения за схващане на понятия, използване на математически свойства и теореми и други С оптимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили вярно нито една задача.

Сред районите с най-високи резултати и по двата предмета се подреждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави усещане мощното показване по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са посочили доста по-ниски резултати спрямо учениците от останалите райони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са най-вече математически и езикови гимназии от огромните градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място измежду тях по математика са намерили също ПГ „ Св. Климент Охридски “ в Елхово, както и СУ „ Св.св. Кирил и Методий “ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Данните от националното външно оценяване в Х клас ще бъдат част от подготвяния разбор на междинното обучение. Служебният екип на МОН ще предложи съответни промени при тези изпити за идната година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР