Учениците от пети до дванадесети клас могат да подновят присъствено

...
Учениците от пети до дванадесети клас могат да подновят присъствено
Коментари Харесай

Големите ученици се връщат в клас без тест, ако поне половината паралелка е със зелен сертификат

Учениците от пети до дванадесети клас могат да възобновят присъствено образование, без да бъдат тествани, в случай че най-малко половината от децата в дадена паралелка имат зелен документ за имунизиране, преболедуване или съществуване на антитела.

Това се споделя в взаимна заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката.

Очаква се учебните заведения, които извършват новите условия, да възобновят отчасти занятията в клас на по-големите възпитаници от понеделник, 29-ти ноември.

Според здравното министерство имунизирани са под 7 % от учениците (6,84%). Преболедувалите възпитаници от 5 до 12 клас са малко над 19 хиляди.

Учениците от пети и по-горните класове, които нямат документи, ще продължат да се образоват в електронна среда, до момента в който бъдат обезпечени проби за Covid-19, с цел да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Новите правила позволяват на частните учебни заведения сами да купуват проби, с цел да възстановят присъствения образователен развой, без да чакат доставка от страната. Тестовете би трябвало да дават отговор на условията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от страната. Това не анулира уговорката на Министерството на образованието и науката да даде на частните учебни заведения безвъзмездни проби, когато бъдат обезпечени от Министерство на здравеопазването.

МОН предложи посочените две промени, с цел да форсира връщането в учебно заведение на колкото е допустимо повече възпитаници, макар незадоволителните количества проби, получени до момента.

Новата заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката можете да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения можете да видите ТУК.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР