Учениците от 8-и до 12-и клас могат да се тестват

...
Учениците от 8-и до 12-и клас могат да се тестват
Коментари Харесай

Кацаров: МОН трябва да реши дали големите ученици могат да се тестват с тестове за възрастни

Учениците от 8-и до 12-и клас могат да се тестват с проби за възрастни. Разполагаме с тях и можем да ги доставим по обособените области, имаме задоволително количество за 2 месеца напред, можем да ги доставим незабавно и доста по-бързо. Това съобщи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Той посочи, че Министерството на образованието би трябвало да вземе решение дали да се употребяват тестванията за възрастни за огромните възпитаници .

Дали да отпаднат напълно тестванията, както предлага министърът на образованието, би трябвало да реши министърът на опазването на здравето. Предложението обаче би трябвало да бъде утвърдено от специалистите в здравното министерство, които да потвърдят, че това не основава риск за учениците, педагозите и за разпространяване на ковид, сподели Кацаров.

Закупуването и обезпечаването на тестванията за учениците не влиза изначално в отговорностите на Министерството на здравеопазването, добави Стойчо Кацаров.

По думите му не се постанова да се тестват всички деца в страната, а единствено тези, които са в рисковите зони . В 21 области учениците могат да вървят на учебно заведение без да се тестват, като образованието е на ротационен принцип. В една област е присъствено.

Министерството към този момент е осигурило 1,5 млн. щадящи теста за учениците. От предходна социална поръчка има още 600 000 теста, от които 200 000 към този момент са пристигнали. Останалите са блокирани на разнообразни митници в Европа.

Поръчани са 2,7 милиона теста със период на доставка до 9 декември, т.е. общо са контрактувани 4,8 млн. щадящи теста , посочи Кацаров.

Според него тези проби биха били задоволителни да обезпечат тестването на всички възпитаници в страната най-малко доникъде на януари.

На въпрос по кое време ще дойдат имунизациите за деца под 12 години , Кацаров сподели, че евентуално това ще стане при започване на другата година.



Д-р Стойчо Кацаров откри ремонтирания 12-и етаж на Послеродово поделение на СБАЛАГ " Майчин дом ". Целият етаж е ремонтиран напълно.

" Няколко десетилетия не се беше случвало подобен огромен ремонт в болничното заведение, бъдещите майки ще се радват на европейски условия, с цел да си тръгнат усмихнати със своите чеда ", сподели проф. Иван Костов, шеф на " Майчин дом ".

Отделението разполага с 21 стаи с общо 40 кревати, 7 от стаите са свръхлуксозни, с тв приемник, ледник, всяка една от стаите е с обособен хигиеничен възел, всички стаи имат боксове за новородени, където да могат да се обслужват бебетата, има специфична стая за кърмене.

" Ковид е сериозен проблем, само че отвън него има и други неща, тук има положителни експерти и са основани съвършени условия ", добави Стойчо Кацаров.

Цялостен ремонт нa тази част от болничното заведение се прави за първи път от 1976 година насам.

" Майчин дом " пое главната тежест при бременни с Ковид в страната, досега през болничното заведение са минали към 300 дами с Ковид, имаме към 100 раждания, отделени са потоците, нямаме разбъркване от инфектирани с Ковид и здравите дами и бебета, нямаме вътреболнична зараза, в болничното заведение е основана идеална организация ", сподели още проф. Иван Костов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР