Учениците от 5 до 12 клас в цялата Смолянска област

...
Учениците от 5 до 12 клас в цялата Смолянска област
Коментари Харесай

Заради Ковид -19: Големите ученици в Смолянско от утре онлай...

Учениците от 5 до 12 клас в цялата Смолянска област от на следващия ден, 12 март, минават на онлайн образование. Това оповестиха от Областният действен щаб след час половина съвещание.

В община Златоград се вкарват още по-строги ограничения. На образование в електронна среда там минават всички възпитаници от 1 до 12 клас. Детските градини в общината няма да се затварят, само че се предлага на родителите да не водят децата си в тях. Спират се плановите интервенции и плановия банкет в локалната общинска болница. Въвежда се и специфичен кулоар за пациенти със признаци на Ковид-19 от 8 до 11 часа.

На цялата територия на област Смолян се вкарват по-строги противоепидемични ограничения поради внезапно нараствания брой болни от COVID-19, разгласи изп. д. регионален шеф на Смолян Андриян Петров.

„ Епидемичната конюнктура в региона се утежнява и заболелите не престават да се усилват. 14-дневната заболеваемост е 238,6 на 100 000, а за миналата седмица е била 138,1 на 100 000. Седмичният растеж на заболелите е 87,2 % при 27,6 % за страната. Червен код има в общините Златоград, Смолян и Мадан. Трайна е наклонността на прогресивен растеж в Златоград и Смолян. През настоящата седмица от 8 до 10 март пораства броят на новите случаи, които са 125. Висок е растежът в Смолян - 55 случая или 44 % от записаните и в Златоград - 33 случая или 24 % и Мадан - 11 случая или 8,8 % “, сподели Петров.

Той посочи, че в системата на образованието в региона има 20 инфектирани лица - 13 учители, от които трима от Златоград, Смолян – 3, Рудозем – 3, Мадан, - 2, Чепеларе -1. От непедагогическия личен състав в Смолян има инфектирани 5 души. При учениците има един болен възпитаник от Златоград. Под карантина като контактни са 165 възпитаници и трима учители от седем учебни заведения в Златоград, Рудозем, Мадан и Чепеларе. 48 деца и 10 души личен състав от детски градини в региона също са под карантина.

Предвид усложняване на ситуацията и висок здравен риск и поради запазване живота и здравето на популацията е издадена заповед от шефа на РЗИ – Смолян доктор Мими Кубатева, която влиза в действие от 00:00 часа на 12 март и е в действие до 26 март т. година, в това число. Чрез нея се преустановяват присъствените образователни занятия в учебни заведения и центрове за поддръжка на личностно развиване за възпитаници от 5 до 12 клас. За децата със СОП се позволяват самостоятелни лечебни действия. Забраняват се също по този начин в присъствена среда провеждането на извънкласни занимания, екскурзии, спортни празници, присъствени занятия в езикови и просветителни центрове. Децата записани на наложително предучилищно обучение в област от „ алената зона “ с риск от разпространяване на COVID-19 могат да отсъстват по избор на родителите след документално известяван. Петров моли родителите при опция да оставят децата си, които посещават детска градина в къщи. На открити публични места, на които има скупчване на хора да се носят защитни маски, а на всички пазари, борси да се сътвори организация на еднопосочно придвижване и нужната отдалеченост. Собствениците на търговски комплекси и търговски вериги да обезпечат пропускателен режим, съгласуван с потенциала на пространствата и да не се позволяват скупчване на касите, хора без маски, както и да се прави честа стерилизация. Всички физически и юридически лица, които ръководят обекти с публично предопределение се задължават да основат организация за броя на клиентите си и да не позволяват повече от един клиент на 3 кв. метра. Изисква се също събития като сватби и кръщенета да са с до 10 индивида, а рейсовете от публичния превоз да са незапълнени и хората в тях наложително да бъдат с маски.

Със заповедта се преустановяват визити на малолетни и малолетни лица без компаньон в заведенията за публично хранене и питейните заведения. Кметовете на общини се задължават да лимитират всеобщи мероприятия, включително събирането на доста хора на
предизборни събрания. Забраняват се свиждания в лечебните заведения.
Забраняват се визитите на външни лица в заведенията за обществени услуги и приюти. Лечебните заведения да провеждат противоепидемични ограничения и ред за недопускане на скупчване на пациенти като сред тях би трябвало да има отдалеченост от два метра.

Петров акцентира, че на лицата, които не съблюдават въведените противоепидемични ограничения със заповедта ще се търси административно-наказателна отговорност по Закона за здравето. Всички контролни органи – общини, Министерство на вътрешните работи, ОДБХ и други, в границите на своите компетентности би трябвало да реализират засилен надзор по осъществяване на въведените ограничения.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР