Учениците от 10 и 11 клас ще имат военно обучение,

...
Учениците от 10 и 11 клас ще имат военно обучение,
Коментари Харесай

Връща се военното обучение в X и XI клас

Учениците от 10 и 11 клас ще имат военно образование, което ще се организира по време тутакси на класа. То ще е в границите на 5 образователни часа за десети клас и 5 образователни часа за единадесети клас. Това планува план на нова разпоредба за образованието на българските жители за отбрана на отечеството, която заменя остаряла сходна разпоредба от 2013 година

Въпросното образование е планувано да се организира от 1 декември до края на образователната година. Младежите в 10 клас ще усвояват познания и умения, свързани със отбраната на родината, ще учат за гражданско-военните връзки, за оказване на помощ на популацията при рецесии от боен темперамент, за оцеляване при разкриване на невзривени муниции, за оказване на подпомагане от въоръжените сили на органите за сигурност в битката им против разпространение на оръжия за всеобщо заличаване, противозаконен трафик на оръжие и тероризъм, както и за отбрана на популацията и сериозната инфраструктура и присъединяване на въоръжените сили в избавителни и евакуационни действия.

Темите за военното образование на учениците в 11 клас пък са: история и настояще на въоръжени сили на България, задачи и задания на въоръженитете ни сили и присъединяване им в интервенции и задачи отвън територията на страната, същина, цели и задания на запаса на въоръжените сили, въоръжение и екипировка на военнослужещите във типовете въоръжени сили и приемане на военна работа и на работа в запаса на въоръжените сили.

До 15 юли на съответната година шефовете на междинните учебни заведения ще би трябвало да декларират до съответните териториални структури към Централното военно окръжие броя на паралелките в 10 и 11 клас за идната образователна година, в които ще се организира военното образование. До 15 октомври за първия образователен период и до 1 март за втория началникът на Централното военно окръжие ще утвърждава план-графиците за въпросното образование.

То ще се организира в наличието на класния началник от военнослужещи или цивилни чиновници от министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, минали подготовка за образование на възпитаници, т.е. чака се, че по този метод то няма да се претупва.

В момента военното образование също би трябвало да е застъпено в часа на класа, демонстрира инспекция на " Сега ". В наредбата за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното обучение е заложено систематизиране на тематиките и минималния брой наложителни часове, което следва да се разискват в часа на класа.

В 9 и 10 клас и в този момент има тематика " военно образование и отбрана на родината " - по 5 часа в единия и в другия клас. Не е ясно дали то се организира на всички места и под каква форма, защото постоянно часовете на класа официално са отдадени на въпросните тематики и се употребяват за други цели. В плана не е указано дали новите 5 часа военно образование в 10 клас се прибавят към сегашните 5 часа, т.е дали десетокласници към този момент ще имат 10 часа военно образование в границите на часа на класа.

Общият брой часове за часа на класа в десети клас са 29 часа, а в 11 клас - 21 часа. Не е ясно и дали новите 5 часа военно образование в двата класа ще измести някои от другите тематики, планувани в границите на тези часове - като патриотично образование (по 4 часа в 10 и 11 клас), приемливост и интеркултурен разговор (по 1 час в двата класа), финансова и правна просветеност, справяне с гнева, предварителна защита на тероризма, предварителна защита на корупцията (по 2 часа за всяка от трите тематики в двата клас), сигурност на придвижването по пътищата (4 часа в 10 клас и 1 час в 11 клас), отбрана на популацията при бедствия и повреди и оказване на първа помощ (5 чса в 10 клас и 3 часа в 11 клас), кариерно развиване (1 час в 10 клас) и медийна просветеност (1 час в 10 клас и 4 часа в 11 клас).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР