Учениците от 1-ви до 11-и клас ще имат само 16

...
Учениците от 1-ви до 11-и клас ще имат само 16
Коментари Харесай

Неочаквана ваканция: Само 16 учебни дни през май

Учениците от 1-ви до 11-и клас ще имат единствено 16 образователни дни през май.

Причината, че по традиция месецът е изпълнен с голям брой празници, по време на които децата почиват. Тогава се организират и държавните зрелостни, а останалите възпитаници нямат занятия. Тази година 1 май се пада в неделя. Затова почивен ще бъде първият работен ден след Деня на труда и на интернационалната работническа взаимност. Така учениците ще бъдат на учебно заведение във вторник – на 3 май, само че единствено за три дни, съобщи "Телеграф ".

Празници

Петък – 6 май, още веднъж е неучебен и неработен, тъй като ще отбележим Гергьовден и Деня на храбростта и Българската войска. Седмицата по-късно – от 9 до 13 май пък е единствената цялостна образователна седмица. На 24-и честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Тогава учениците още веднъж няма да имат занятия, а ще се съберат в школските дворове за тържества и по-късно ще поднесат венци и цветя пред паметниците на братята. Неучебен, само че присъствен ден за учебни, просветни и културни действия е и 25 май. Така и тази седмица ще имат единствено три дни за уроци.

Изпити

Наред с празничните дни, почивни за учениците от 1-ви до 11-и клас, ще бъдат още 18 и 20 май. Тогава ще се проведат матурите. В сряда е държавният зрелостен изпит по български език и литература, а в петък е втората матура по профилиращ предмет или държавният изпит за придобиване на професионална подготовка. Заради външното оценяване на 7-и и 10-и клас неучебни дни ще има и през юни. На 14-и е изпитът по български език и литература, а на 16-и – по математика.

Край

През май образователната година към този момент е към своя край. За зрелостниците вторият период завършва на 12 май, а за най-малките от 1-ви до 3-ти клас – на 31 май. Четвърти, пети и шести клас ще учат до 15 юни. До края на месеца не престават всички от 5-и до 11-и клас. Гимназистите в 10-и и 11-и клас от паралелки с професионална подготовка или с дуална система на образование ще би трябвало да изкарат и 2 или 4 седмици за индустриална процедура. Тя би трябвало да се организира юли или август.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР