Учениците ни в четвърти клас имат уменията да четат и

...
Учениците ни в четвърти клас имат уменията да четат и
Коментари Харесай

Четвъртокласниците ни четат добре и разбират текстовете

Учениците ни в четвърти клас имат уменията да четат и да схващат разнообразни по тематиката текстове. Това демонстрират резултатите от Международното проучване на уменията за четене на учениците от 4 клас PIRLS 2016.

Участие в проучването са взели 4281 възпитаници от 153 учебни заведения, като междинната възраст на учениците е 10,8 година

Текстовете включени в PIRLS са художествени и научнопопулярни. Освен четенето, проучването включва и разбирането и интерпретацията им.

Средният резултат за PIRLS 2016 е 500 точки. Българските възпитаници са събрали 552 точки. На първо място е Русия с 581 точки, а пред нас са страни като Полша, Ирландия, Сингапур, Хонконг, Финландия, Северна Ирландия. Съединени американски щати се подреждат след България с 549 точки. Момичетата четат по-добре от момчетата, демонстрира още цялата картина на проучването.

Според оценката България е в напреднало ниво на четене. Учениците, които се оправят с четенето на ниско ниво са едвам 5%.

Факторите, които въздействат върху достиженията по четене са фамилията, учебният климат и образователната среда. Отношението към четенето на четвъртокласниците е също измежду оказващите въздействие фактори.
Семействата с повече просветителни благоприятни условия и над 100 книги в къщи имат най-голямо въздействие върху уменията за четене и схващане на четвъртокласниците.

PIRLS се осъществя от Международния център TIMSS & PIRLS към Бостън Колидж, Съединени американски щати (TIMSS & PIRLS International Study Center, Boston College, USA) дружно с Международната асоциация за оценяване на достиженията в образованието (IEA). От 2001 година проучването се организира на всеки пет години, като България взе участие в него за четвърти следващ път, дружно с към 60 страни от целия свят.

Участието на България в PIRLS се координира от Центъра за надзор и оценка на качеството на учебното обучение към Министерство на образованието и науката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР