Учениците над четвърти клас, които не носят маски в коридорите

...
Учениците над четвърти клас, които не носят маски в коридорите
Коментари Харесай

МОН: Директорите и учителите имат право да връщат ученици без маски в училище


Учениците над четвърти клас, които не носят маски в коридорите и в класните стаи, могат да бъдат върнати от шеф или от преподавател. Това са дали отговор от МОН на въпрос на по тематиката. От просветното ведомство споделят, че шефът на учебното заведение и учителите са в цялостното си право да не позволяват в постройката възпитаници над IV клас, които отхвърлят да носят маски. Родителските заявления пред учебните шефове, че не желаят или даже не разрешават децата им да носят маски в клас нямат никаква правна стойност. Те не могат да анулират заповедта на здравния министър, която изисква носенето на маски в закрити пространства, прецизират от МОН.

Маските са наложителни за всички възпитаници от 5 клас нагоре в затворените пространства - класни стаи, коридори и други. Заповедта на министъра на опазването на здравето, с която е въведено условието за носене на маска на закрити публични места, е настоящ юридически акт, публикуван въз основа на закона и неговата задължителност не може да се преодолее посредством декларация на родителя, безапелационни са от Министерството на образованието и науката.

Оттам припомнят, че заповедта изисква маски от всички над 6 години, само че съглашение сред двете министерства дава опцията на учениците до 4 клас в това число да са без маски в клас.

Директорите на учебните заведения следва да провеждат спазването на противоепидемичните ограничения, избрани със заповед на министъра на опазването на здравето в институцията, която по своята същина е публично място, и с цел да изпълнят задължението си за обезпечаване на здравословна и безвредна среда за образование, образование и труд, според условията към тях в Наредба 15 от 2019 година, припомнят още от МОН и допълват:

" С оглед на всичко казано нагоре шефът на учебното заведение и учителите са в цялостното си право да не позволяват в постройката възпитаници над IV клас, които отхвърлят да носят маски ".

От МОН не изключват вероятността министърът на опазването на здравето да издаде специфична заповед във връзка с противоепидемичните ограничения в просветителните институции.

Контролът и възможните наказания се постановат от държавните контролни органи, които наблюдават за осъществяването на заповедта на министъра на опазването на здравето във всички затворени публични места, прецизират от ведомството.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР