Учениците, които тази година ще бъдат в 10-и клас и

...
Учениците, които тази година ще бъдат в 10-и клас и
Коментари Харесай

Модел на НВО по български език и литература в X клас за учебната 2019 – 2020 година

Учениците, които тази година ще бъдат в 10-и клас и от 5-и клас са се обучавали по новата просветителна конструкция, ще завършат първи гимназиален стадий. Това постанова да се явят на национално външно оценяване (миниматура) съгласно условието на Закона за предучилищното и учебното обучение, припомнят от просветното министерство.

Всички наложително ще се явят на изпити по български език и литература и по математика. По предпочитание са миниматурите по непознат език и по IT за премерване на цифровите компетентности. Резултатите ще бъдат отразени в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий.

Целта е да се извърши диагностика на самостоятелния прогрес и на просветителните потребности на учениците от Х клас. Освен това да се откри степента на реализиране на обособени предстоящи резултати от образованието по български език и литература, избрани в образователната стратегия за съответния клас от първия гимназиален стадий.

Изпитът ще бъде писмен тест с общо 23 задания. Времето, с което ще разполага всеки абитуриент ще бъде 90 минути (два слети образователни часа), а за учениците със специфични просветителни потребности – в допълнение над избраното време.

Броят на тестовите задания е 23: 14 задания с избираем отговор; ‒ 6 задания с къс свободен отговор; ‒ 1 задача за редактиране; ‒ 1 задача с уголемен свободен отговор; ‒ 1 задача за основаване на текст.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР