Учениците, които желаят, ще могат да се явят за повишаване

...
Учениците, които желаят, ще могат да се явят за повишаване
Коментари Харесай

Важно за матурите

Учениците, които желаят, ще могат да се явят за повишение на оценката от ДЗИ. На втора дата могат да се явят зрелостници, както и хора, притежаващи тапия за приблизително обучение, за задачите на кандидатстването във висше учебно заведение.

Те ще могат да положат изпит по образователен предмет, по който към този момент са положили сполучливо държавен зрелостен изпит, върху образователното наличие, планувано за проучване на същия тип подготовка. Това плануват промени в Наредба № 11 от 2016 година за оценяване на резултатите от образованието на учениците, качена за публично разискване.

Изпитът може да се постави еднократно в границите на образователната година на довеждане докрай на XII клас или на идната образователна година. Резултатът от него обаче не трансформира резултата от държавния зрелостен изпит в дипломата за приблизително обучение.

За полагане на подобен изпит зрелостниците ще заплащат такса, написа още в наредбата, представена от Pariteni.bg. Промените в нея са подбудени от промените в Закона за предучилищното и учебното обучение, обнародван в Държавен вестник, с които се даде опция за задачите на кандидатстването във висше учебно заведение зрелостници или лица, притежаващи тапия за приблизително обучение, по свое предпочитание еднократно в границите на образователната година на завършването си или на идната образователна година да положат изпит по реда на държавните зрелостни изпити по образователен предмет, по който към този момент са положили сполучливо държавен зрелостен изпит (чл. 135а от ЗПУО).

Припомняме, че омбудсманът Диана Ковачева изиска зрелостниците, които желаят да се явят на изпит за повишение на оценката от ДЗИ, да имат тази опция, тъй като тя е определяща при кандидатстване във висше образователно заведение и респективно за тяхното бъдеще.

Повод за предлагането на омбудсмана към депутатите са тъжби на родители и възпитаници, които стачкуват против това, че зрелостниците имат право единствено на един единствен късмет да се явят на матура, оценката, от която обаче предопределя целия им живот отсега нататък. В една от жалбите, да вземем за пример, родител показва, че детето му вдигнало температура на изпита и разумно – резултатът не бил приемлив, тъй че да се класира в стремежи университет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР