Учениците и обучаващите се възрастни ще бъдат облекчени в избора

...
Учениците и обучаващите се възрастни ще бъдат облекчени в избора
Коментари Харесай

Нов списък на професиите ще облекчи избора на учениците и бизнеса

Учениците и учащите се възрастни ще бъдат облекчени в избора на своето професионално развиване посредством напълно нов Списък на специалностите за професионално обучение и образование (СППОО). Това е заложено в оповестен за публично разискване план за изменение на Закона за професионалното обучение и образование, създаден в осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност, оповестиха от МОН.

Основната цел на измененията е да се модернизира и усъвършенства правната регулация в региона на професионалното обучение и образование. Идеята е да се реализира образование по широкопрофилни специалности с опция за надграждане на добитата подготовка.

В новия лист ще бъде отстранено досегашното свръхдетайлизиране на обособени постоянно сходни специалности. В същото време ще се обезпечи нужната на учащите и на бизнеса информация по отношение на равнището на образование по националните и европейски стандарти.

За всяка специалност отсега нататък няма да има изписани специалности , а ще бъдат посочени другите до 4 степени на професионална подготовка за съответната специалност. На тези степени ще подхождат и равнищата по Европейската квалификационна рамка, Националната квалификационна рамка, както и длъжностите, които могат да бъдат заемани съгласно съответната подготовка.

Действащият в този момент Списък съдържа 588 специалности, групирани в 245 специалности и 47 професионални посоки. Наред с професионални посоки, които включват голям брой специалности и специалности, има и такива, при които има една специалност. Половината от всички специалности в листата имат единствено една единична компетентност, което я прави ненужна. Включени са и специалности от разнообразни специалности, които имат идентични наименования. Всичко това може да заблуди учениците за естеството на определената компетентност заради подобие или съвпадане в имената, както и да ограничи опцията за реализация в прекомерно тесни специалности.

Вече ще е допустимо осъществяване на образование по доктрина на специалността от разстояние в електронна среда.

Подобряват се опциите за валидиране на професионални познания и умения . Това ще става посредством авансово сравнение на декларираните от лицето познания, умения и компетентности с единиците резултати от ученето, включени в съответния държавен учебен стандарт за придобиване на подготовка по специалност.

Заложено е и понижаване на административната тежест за центровете за професионално образование (ЦПО). Отпада условието те да дават голям брой документи на Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО), с цел да получат лицензия да организират образования. Проверки на данните, които съществуват в разнообразни регистри, ще се вършат служебно от НАПОО. Ще има и опция за ЦПО да отсрочат с до 5 години заличаването на специалност от издадената им лицензия, в случай че не са правили образование по нея повече от 5 поредни години. Това се прави поради динамичността на пазара на труда и невъзможността в кой миг ще има потребност още веднъж от фрагменти в дадена област.

Браншовите и работодателски организации отсега нататък ще имат нормативно регламентирано присъединяване в оценяването на качеството на професионалното обучение и образование.

С измененията в закона се регламентира и опцията по поръчки от бизнеса хора да се образоват в действия по „ част от специалност “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР