Ученици, учители и читалищни дейци ще издирват родственици, служили във

...
Ученици, учители и читалищни дейци ще издирват родственици, служили във
Коментари Харесай

Ученици, учители и читалищни дейци издирват родственици, служили във военните части и поделения на Гарнизон Разград


Ученици, учители и читалищни дейци ще търсят роднини, служили във военните елементи и поделения на Гарнизон Разград. Това ще стане посредством анкета за военната памет, която ще бъде публикувана в учебни заведения и читалища в област Разград, сподели за Българска телеграфна агенция майорът от запаса Румен Вълчев. Той е създател на родолюбивото и патриотично начинание за създаване на Военен мемориал в памет на военните елементи и поделения, били на гарнизон в Разград.

Целта на самодейността е да се намерят повече данни за хората, служили във военните елементи и поделения, съществували в Разградския гарнизон в интервала от 1878 до 2009 година. Идеята е също да се разпространява самодейността за построяването на мемориала измежду просветителните и културните среди в района, изясни Вълчев. За събиране на информацията ще бъдат привлечени кметове на обитаеми места и читалищни настоятелства, оповестява Българска телеграфна агенция.

През есента се планува да бъде проведено и благотворително събитие във Военния клуб в Шумен. За присъединяване в него ще бъдат поканени представители на Министерството на защитата. Участниците ще бъдат осведомени с плана за създаване на паметника в Разград, с хода на строителството и упованията на инициативния комитет от виновните институции. Ще бъде прожектиран и филм от поредицата „ Помни войната “, сподели Румен Вълчев. 

Инициативата за построяването на Военния мемориал, който ще увековечи славата на поделенията, съществували в Разградския гарнизон, стартира през 2018 година Първата копка на обекта беше направена на 6 май предходната година. Строежът на монумента е в напреднала фаза, като са построени фундаментите и колоните на мемориала. Изработва се арката, включваща два изправени на задните си крайници коня и разтворен орел. Колоните ще бъдат облицовани с черен мрамор, върху който ще бъдат изписани имената на 18-те поделения и военното окръжие, и годините, през които те са функционирали. Долу, в основата на паметника, ще има огън, който ще бъде осветлен в блестящо алено, наподобяващо " безконечен огън ". Военният мемориал е на входа на Разград откъм Попово, против Селскоспанската гимназия и пред входа на бизнес зона „ Перистър ”. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР