Ученици, студенти и докторанти да пътуват безплатно в градския транспорт

...
Ученици, студенти и докторанти да пътуват безплатно в градския транспорт
Коментари Харесай

ДБ: Ученици и студенти безплатно в градския транспорт в София, годишната карта да се плаща на 3 вноски |

Ученици, студенти и докторанти да пътуват гратис в градския превоз в София, оферират съветниците от Демократична България в Столичния общински съвет. Те са 210 000 души, в този момент едвам към 20% от тях употребяват линиите. 

Предложенията показаха Симеон Ставрев и специалистът към транспортната комисия Виктор Чаушев. По думите им и в този момент огромна част от младежите пътуват даром. 

Вместо сегашните 17 млн. лева държавни обезщетения за такива карти, общината ще получава годишно 37,8 млн. лева, или с 20 млн. лева повече от страната. С 2 млн. лева от тях може да се усилят линиите до Студентски град, а с още 2 млн. лева да се възвърне придвижването на нощните автобусни линии, изясни Ставрев. 

От Демократична България оферират още да отпаднат картите единствено за една линия, единствено за метрото и тези за метро и една линия на наземния превоз. Отпадане и на 10-те талона за пътешестване, тъй като с тях цената на 1 излиза 1,20, а дневната карта е 4 лв.. Ненужна е и 3-дневната карта, както и тримесечната и тази за 6 месеца, считат от Демократична България. 

Последните две ще бъдат сменени от годишна карта, която ще може да се заплаща на 3 вноски. Първата покрива интервал от 3 месеца и е 150 лева, втората - 120 лв. за още 3 месеца и последната -  от 100 лева за идващите 6 месеца. 

Билетът за градски превоз ще е за 30 минути и остава на цена 1,60 лева, вторият вид ще коства 2,40 лева за час, а в границите на 60 минути ще са вероятни безграничен брой прекачвания. След приключването на времето ще ви би трябвало нов билет, посочи Ставрев. 

Въвежда се и карта за 24 часа, която ще коства 6 лева, като времето стартира да тече от първото чекиране в транспортно средство. Така ще се даде опция да се върнат нощните рейсове, които бяха спрени поради пандемията. 

Предложението на Демократична България за тарифната политика в столицата планува и седмична карта с цена 20 лв.. Ако пътувате всеки работен ден с 4 транспортни средства за 4 лв., събота и неделя пътуването ви ще ви е гратис. Като сте хоум офис 3 седмици, а на четвъртата решите да ходите на работа да вземем за пример, изясни Ставрев. 

Касите на метрото да станат каси на ЦГМ и да оферират всички типове транспортни документи, е също част от предлагането на Демократична България. 

В момента данните от новата билет система демонстрират, че едвам 10% от пътуванията са с банкова карта или приложение. Това значи, че 90% от хората, ползващи градски превоз, се редят на опашки на касите. Затова предлагаме опростяване на транспортните документи и ускоряваме опциите за лесна покупка през телефон, банкова карта, google pay и така нататък, обясниха от Демократична България. Целта на измененията е да се привлекат дейните хора да употребяват градския превоз, заключи Симеон Ставрев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР