Ученици са сред кръводарителите, отличени от Районния център за трансфузионна

...
Ученици са сред кръводарителите, отличени от Районния център за трансфузионна
Коментари Харесай

В Плевен: Ученици са сред кръводарителите, отличени от Районния център за трансфузионна хематология

Ученици са измежду кръводарителите, отличени от Районния център за трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен във връзка Световния ден на доброволния и безвъзмездния кръводарител, който се отбелязва през днешния ден, на 14 юни. Това заяви за Българска телеграфна агенция доктор Нели Досева, шеф на РЦТХ – Плевен.

Младежите, дарили кръв, са пълнолетни и учат в разнообразни плевенски учебни заведения. Участието им в кръводарителски акции е вследствие на взаимната работа на РЦТХ и управленията на учебните заведения. Учениците са били поканени да видят на място какво съставлява процедурата по кръводаряване, разбрали са по какъв метод тяхната кръв може да помогне за лекуването на пациенти с разнообразни болести. 

" Сред останалите наградени са жители, които постоянно подаряват кръв през годината. Сред тях има лекари, създатели, хора от разнообразни специалности ", добави доктор Досева. Тя акцентира, че измежду отличените тази година са две дами - Цветелина Петрова и Йовка Петрова, които дружно със семейство Лесови, в границите на няколко дни са организирали огромна акция по кръводаряване за доктор Малинка Ангелова, педиатър в град Искър, лекувана в София. Общо 250 души са дарили кръв за лекаря, като 65 са пристигнали на място в районния център в Плевен.

" Мотивите за кръводаряване са разнообразни ", разяснява доктор Досева. По думите ѝ доста постоянно огромен брой кръводарители се отзовават на апела за помощ на хора с престиж в обществото. Сред донорите са и такива, които са имали потребност да бъде набавяна кръв за техни близки и са разбрали по този метод какъв брой е значимо да даряваш. Това ги стимулира да подаряват кръв постоянно, с цел да оказват помощ даже и на непознати.

" Медицината е доста напреднала, лекуват се генни болести, основават се ваксини, внедряват се нови диагностични способи, само че макар тези огромни достижения, кръвта остава без аналог ", сподели доктор Досева.

Тя прикани всеки, който се усеща добре и е здрав, да подарява кръв, тъй като това може да избави човешки живот. РЦТХ – Плевен приема кръводарители всеки работен ден от 07:30 до 18:30 часа. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР