Ученици, родители и учители от най-старото и най-елитно врачанско СОУ

...
Ученици, родители и учители от най-старото и най-елитно врачанско СОУ
Коментари Харесай

Протест и контрапротест във Враца заради намаляването на профилираните паралелки

Ученици, родители и учители от най-старото и най-елитно врачанско СОУ „ Христо Ботев” не престават с митингите си поради закриването на две от трите профилирани паралелки след VIII клас.

Позицията на управляващите е, че би трябвало да има по-голям акцент върху професионалното обучение в града.

Враца има единствено 3 професионални учебни заведения и при спадащия брой възпитаници би трябвало да се понижат бройките в профилираните междинни учебни заведения, изясни Галина Евденова от Регионалния инспекторат по образованието в ефира на БТВ. По думите й решението е основано и на поръчките на бизнеса за фрагменти.

Протестиращите родители обаче показаха, че единствено 2 от петте национално показани работодателски организации са били питани, като те съставляват единствено 5% от бизнеса във Враца и по този начин се основава чувството, че се задоволява краткотрайното търсене да вземем за пример на строители.

„ Взимат се от двете учебни заведения, които имат най-голям триумф и рейтинг към други учебни заведения, където образованието е на доста по-ниско равнище и знаете базата в какво положение е”, разяснява татко на дете. Друг настоя решението да се отсрочи за 3-4 години напред, защото доста от децата към този момент са насочени къде желаят да аплайват. За равномерен преход се разгласи и шефът на СОУ „ Христо Ботев” Виктор Кръстев.

В същото време шефове на техникуми провеждат протест шествие в поддръжка на професионалното обучение. Те подчертаха, че за учениците им е обезпечена претовареност по стратегиите за дуално образование.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР