Ученици от СУ Отец Паисий“ с ръководител главен учител по

...
Ученици от СУ Отец Паисий“ с ръководител главен учител по
Коментари Харесай

Ученици от Стамболийски ще участват в международен майсторски клас на ЦЕРН

Ученици от СУ „ Отец Паисий “ с началник основен преподавател по физика и астрономия госпожа Роза Рангелова са първите от Стамболийски, включени в интернационалния майсторски клас на ЦЕРН. Събитието се провежда взаимно с ЦЕРН, Физическия факултет на Софийския университет, Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник ”, Физико-технологичен факултет на Пловдивския университет и с поддръжката на план „ Отворени учебни заведения за отворено общество “ по Европейска стратегия „ Horizon 2020 “. За това заяви кметът на град Стамболийски.
 От ЦЕРН желаят нов суперколайдер за 21 милиарда евро От ЦЕРН желаят нов суперколайдер за 21 милиарда евро
Европейският център за нуклеарни проучвания CERN задвижи проекти за създаване на нов 100-километров кръговиден суперколайдер, заяви в. &bd...
Майсторският клас ще се организира онлайн на 11-ти март, като ще бъде осъществена директна видеовръзка с Европейската организация за нуклеарни проучвания ЦЕРН, Женева. Това ще е ден за научни проучвания на възпитаници на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието, те ще могат за един ден интензивно да преживеят по какъв начин и какво изследват физиците на обикновените частици. В майсторския клас на ЦЕРН в България учениците ще правят измервания по данни на опита CMS и ще създадат сами оценката на тези данни. Получените резултати ще бъдат разисквани на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други интернационалните участници, както е в същинска научна колаборация. Учениците, които са утвърдени за присъединяване в майсторския клас на влиятелния проучвателен център, са: Петър Карталов от 9 „ а “ клас и Златомира Хаджиева от 11 „ а “ клас. Тази вечер и на 1-ви март се организират уводните лекции за идния майсторски клас.
“Гордея се дружно с родителите, съучениците и преподавателите на тези надарени млади физици! Пожелавам им триумф по време на присъединяване в това влиятелно събитие! “, написа в профила си във Фейсбук кметът Георги Мараджиев.
За следващ път имаме мотив да се гордеем с възпитаници от нашата община. Поздравления за учениците от СУ „ Отец Паисий “ с...
Публикувахте от в 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР