Ученици от Специализираното училище за ученици с увреден слух Проф.

...
Ученици от Специализираното училище за ученици с увреден слух Проф.
Коментари Харесай

Ученици с увреден слух посетиха Националния музикален театър

Ученици от Специализираното учебно заведение за възпитаници с повреден слух " Проф. доктор Дечо Денев " имаха неповторимата опция да посетят Националния музикален спектакъл „ Стефан Македонски “ в София и да научат по какъв начин се шият костюми за всяко зрелище,  къде се създават декорите и какъв брой време лишава подготовката на един театър.

В театъра те бяха  посрещнати от актьора Румен Григоров, който ги срещна с богатата история на оперетата, основана преди повече от столетие. След разходка из фоайето и подмолните пространства, групата бе поканена и в кабинета на шефа Еделина Кънева. Там младежите научиха повече за комплицирания развой на подготовка на едно театрално зрелище и имаха опция първи да видят макети за идната премиера на театъра.

Разходката продължи с посещаване на дамската и мъжката шивални, където костюмиерите Магдалена Йорданова и Росица Влъчкова демонстрираха по какъв начин и за какъв брой време се основават костюмите за разнообразни постановки. След това  учениците се насочиха към театралния дрешник, където Павлина Александрова им сподели част от голямата сбирка от театрални дрехи. Впечатляващ подробност е, че в дрешника на Националния музикален спектакъл се съхраняват над 17 000 костюма. В Специализираното учебно заведение имат извънкласни  занимания по шивачество и разработване на облекла и фолклорни носии и по тази причина ползата към изработването на костюми бе огромен.

Следващата спирка на обиколката беше работилницата за декори. Художникът Георги Златанов описа на децата за процеса на направа на декори и им сподели огромния асансьор, с който декорите се транспортират непосредствено до сцената на театъра.

Накрая, учениците от профилираното учебно заведение имаха вълнуващата опция да се качат на основната сцена на театъра и да прегледат театралната зала от гледната точка на артистите.

Тази просветителна и вдъхновяваща аудиенция е част от плана „ OPEN арт София “, който има за цел да даде достъп на младежи от по-отдалечени региони в столицата до културни институции и да ги притегли към културния живот. Екипът на съдружие „ Избери България “ е предизвикан да провежда тази среща от проучване на Алфа рисърч, съгласно което  62.6% от пълнолетните българи не са посещавали театрална режисура в последната година. Проектът се финансира по стратегия „ Европа “ на Столична община.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР