Ученици от IV, VII и X клас, които не са

...
Ученици от IV, VII и X клас, които не са
Коментари Харесай

МОН: Ученици, които са пропуснали външното оценяване, ще могат да се явят на нова дата

Ученици от IV, VII и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване заради медицински или различен сериозен проблем, ще получат опция да се явят на нова дата, избрана от министъра на образованието и науката. Това плануват промени в Наредба № 10 за организацията на дейностите в учебното обучение, която от през днешния ден е оповестена за публично разискване. Те бяха направени по предписание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„ През годините изпитът след седми клас се е трансформирал в извънредно значим за децата, а системата действително е изключила опцията те да имат същински сериозен проблем, който да не им разреши да се явят на него “, разяснява проф. Цоков. По думите му това е незаслужено. До момента за тези деца единствената опция беше да вземат участие с резултати от олимпиади и надпревари вместо с резултати от НВО, само че не всички от тях се включват в тези изяви. В допълнение, значимо е да се даде такава опция и на учениците в IV и X клас. „ Предложенията за промени ще влязат в действие още от идващата образователна година и по този начин на процедура за първи път ще дадем тази равнопоставеност на децата “, акцентира проф. Цоков.
Промените в Наредбата плануват тази опция да се дава за деца, които са имали престой в болница, карантина или гибел в фамилията. Тези възпитаници ще бъдат допускани на изпита, на който не са се явили - по български език и литература, по математика или и на двата. Условието е техните родители да подадат заявление до съответния шеф на районното ръководство по образованието в двудневен период след провеждането на изпита от националното външно оценяване, на който не са могли да се явят. Те би трябвало да приложат копия на документи от болничното заведение, от районната здравна ревизия, доказващи болничния престой или карантина, или копие на смъртен акт, като се показват и оригиналите им за сверяване. Новата дата за техните изпити ще бъде определяна със заповед на министъра на образованието и науката.

С смяната се на учениците се обезпечават условия да аплайват в стадии на класиранията за местата от одобрения план-прием. В случай, че са завършили класиранията, учениците могат да се одобряват и над одобрения план-прием там, където балът ще бъде по-голям или еднакъв на последния класиран и признат в паралелката възпитаник и изискванията на физическата среда на учебното заведение го разрешават.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР