Ученици от 9, 10 и 12 клас на Държавната финансово-стопанска

...
Ученици от 9, 10 и 12 клас на Държавната финансово-стопанска
Коментари Харесай

Ученици влязоха в ролята на общински съветници в Плевен, присъстваха и на заседание на местния парламент

Ученици от 9, 10 и 12 клас на Държавната финансово-стопанска гимназия „ Интелект ”, влязоха в ролята на общински съветници в Плевен и седнаха на банките на локалните старейшини за час. Преди това те участваха и на постоянното съвещание на Общинския съвет в Конферентната зала на постройка „ Гена Димитрова “ и наблюдаваха от близко дебатите и процеса по приемане на решенията по импортираните за разискване този месец близо 40 точки в Общинския съвет.



Тийнейджърите са участници в плана " Бъди деен - от теб зависи смяната ", създаден от Сдружение " Рицари без ризница " по програмата „ Еразъм + ”.

„ Принципът, от който би трябвало да се управлява всеки участник във властта, без значение държавна или локална, е да пази ползите на хората. Неслучайно клетвата, която сме положили като съветници, е да работим в името на Плевен и неговите жители. Затова и отговорността да бъдеш общински консултант се пази с доста работа, и даже това не е гаранция за триумф “, обърна се към учениците ръководителят на Общинския съвет Мартин Митев. След края на постоянното съвещание на локалния парламент той пое управлението и на второ съвещание, в което местата на съветниците заеха учениците. В спонтанната сесия се включи и общинският консултант Йордан Грижов, ръководител на Постоянна комисия по " Младежки действия, спорт и туризъм ".

Ученическата „ сесия “ стартира с уточнения по Правилника за организацията и активността на Общинския съвет и разпоредбите за спор в залата. Последва инспекция на кворума в залата и показване на единствената точка в дневния ред - предложение за въвеждане напълно на онлайн образование. Тийнейджърите защитаваха две противоположни тези - за и срещу предлагането, като всеки от изказващите се имаше опция да показа своите доводи, да репликира или да направи дуплика на изявление. След близо едночасов спор, посредством действителната система за гласоподаване на Общинския съвет бе взето и решение: с 3 гласа „ за “, 7 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “, предлагането не се приема.

Проектът " Бъди деен - от теб зависи смяната " е създаден от Сдружение " Рицари без ризница " по Програма „ Еразъм + ”. Неговата цел е поощряване на демократичното младежко присъединяване в използването на политики на локално равнище посредством повишение степента на осведоменост, ориентировка и мотивация за включване. Проектът включва образование на сътрудници за обществена смяна „ От мен зависи смяната “, осъществяване на конференция „ Заедно за Плевен “, правене на документ „ От нас зависи “ и Информационни дни „ Заедно можем повече “. В рамките на първата активност младежите минават натоварен курс на образование по " Активно поданство ", като опознават главните механизми на локалните, държавните и европейските институции, срещат се и с главните човешки и цивилен права и отговорности. През миналите дни учениците организираха среща-разговор и със зам.-председателя на Общинския съвет и ръководител на ПК по " Култура, вероизповедания и интернационална активност " Петя Василева, имаха среща и с кмета Георг Спартански.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР