Ученици от 11 – ти и 12 – ти клас

...
Ученици от 11 – ти и 12 – ти клас
Коментари Харесай

Деца-съдии във възстановка на истински процес

Ученици от 11 – ти и 12 – ти клас на СУ „ Свети Константин – Кирил Философ “ показаха в препълнената зала № 1, възстановка на углавен развой по автентичен случай в Деня на отворените порти на Апелативен съд – Пловдив.

Събитието мина под надпис „ 25 години Апелативен съд – Пловдив “, които се навършват през април. Денят на отворените порти се организира със съдействието на Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни /МКБППМН/ в община Пловдив, регион „ Южен “.

Председателят на съда госпожа Магдалина Иванова приветства с добре пристигнали гостите. Тя описа, че Пловдивския апелативен съд е втория по величина в страната. В неговия апелативен регион действат 6 окръжни съдилища, които се намират в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. В апелативния регион работят  и 27 районни съдилища, а общият брой на всички съдии е близо 400.

Учениците облякоха тоги и сполучливо влязоха в функциите на съдии, прокурори, юристи – бранители и повереници, очевидци и движимости лица, цивилен ищци и частни обвинители.  Те демонстрираха на присъстващите в залата възпитаници и посетители по какъв начин на процедура протича един углавен правосъден развой по дело за обир, осъществен от мъж в изискванията на рисков рецидив. На потърпевшата и на подсъдимия бяха предявени материалните доказателства – чанта и портмоне, а съдът изгледа видеозапис от охранителна камера, снимала тичащия юноша след осъществяване на грабежа.

Когато правосъдният състав се отдръпна на скрито заседание, за  да разиска доказателствата по делото и да дефинира размера на наказването на подсъдимия, чиновници на „ Съдебна защита “ направиха проява на техники за конвоиране на арестувани лица. Те демонстрираха огнестрелни оръжия и устройства за незабавно обездвижване на опитващ се да избяга арестуван.

Съдът от възпитаници призна подсъдимия за отговорен и го осъди на 6 години отнемане от независимост.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив госпожа Магдалина Иванова връчи грамоти на учениците за интензивно присъединяване и чудесно показване във възстановката на правосъден развой.

Директорът на СУ „ Свети Константин – Кирил Философ “ госпожа Елена Костадинова благодари на Апелативния съд за предоставената опция за присъединяване във възстановка на углавен развой.

Тя съобщи, че се надява измежду учениците й да има бъдещи адвокати.

Г-жа Костадинова сервира на ръководителя на съда госпожа Магдалина Иванова и на арбитър Христо Крачолов по една мартеница, ръчно направена от по-малките възпитаници в СУ„ Свети Константин – Кирил Философ “ и сподели, че се надява на нови взаимни начинания с Апелативен съд – Пловдив и Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни.

Сред гостите на Деня на отворените порти на Апелативен съд – Пловдив беше шефът на Регионалното ръководство по обучение в Пловдив госпожа Антоанета Пакова, учители и възпитаници от СУ „ Свети Константин – Кирил Философ “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР