Ученици от 11 – те класове на ПМГ Проф. Емануил

...
Ученици от 11 – те класове на ПМГ Проф. Емануил
Коментари Харесай

Ученици бяха публика на съдебни дела в Денят на отворените врати в Районен съд – Кюстендил организиран съвместно с Районна прокуратура

Ученици от 11 – те класове на ПМГ „ Проф. Емануил Иванов “ – гр. Кюстендил, които имат интерес към юридическата специалност и частност тази на арбитър и прокурор гостуваха в Ден на отворените порти в Съдебната палата. Той бе проведен взаимно от Районен съд – Кюстендил и Районна прокуратура – Кюстендил. Учениците бяха посрещнати в една от правосъдните зали на Районния съд от заместител – ръководителя на съда - арбитър Светослав Петров, районният прокурор Албена Разсолкова и нейният заместител Галина Димитрова. Гостите бяха аудитория на правосъдни каузи от административен темперамент, при които лидер на МПС оспорваше електронен фиш от ОД Министерство на вътрешните работи – Кюстендил за превишена скорост, засечена от стационарната камера в село Багренци - 23 км/ ч над позволената за обитаемото място, а транспортна компания обжалваше наложените й 4 наказателни постановления от ИА „ Автомобилна администрация “, като измежду нарушаванията бе, че водачи на влекачи са ги управлявали без свидетелства за психическа валидност. Учениците следиха и наказателно дело от общ темперамент, с импортиран от прокуратурата обвинителен акт за машинация, при която е заплатен преносим компютър, по онлайн оферта, само че не е доставен на поръчителя.
Съдия Светослав Петров описа на гостите в Деня на отворените порти за работата на районния арбитър, за типовете каузи – наказателни и цивилен, за присъединяване в наказателния развой на правосъдните заседатели.
Районният прокурор Албена Разсолкова и нейният заместител прокурор Галина Димитрова обясниха на учениците за ролята на прокуратурата, като Обществен бранител, за мястото й в правосъдната система и за работата по следствието на едно закононарушение до правенето на обвинителен акт или съглашение, и внасянето им в съда. Акцент бе подложен върху забележителния растеж на случаите с държане и приложимост на наркотични субстанции, включително и от малолетни, които също носят наказателна отговорност. Пример бе даден и с огромния брой каузи за ръководство на МПС след приложимост на алкохол или наркотични субстанции.
Децата научиха кой, кой е в правосъдната зала и се снимаха облечени в съдийска и прокурорска тоги. Учениците демонстрираха предпочитание и разгледаха арестантските пространства в Съдебната палата, със съдействието на „ Съдебна защита “, където прокурор Димитрова им описа за типовете ограничения за неотклонение, измежду които най- тежката е „ Задържане под стража “.
Посланието, което насочиха съдиите и прокурорите към учениците, в Денят на отворените порти в Кюстендил бе: „ Бъдете положителни хора “!
Децата получиха като подарък Конституцията на Република България и комплект от просветителните материали на Висш съдебен съвет. Посещението бе част и от Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР