Ученици от 10., 11. и 12. клас от Благоевград, Перник

...
Ученици от 10., 11. и 12. клас от Благоевград, Перник
Коментари Харесай

Ученици от Благоевград, Перник и Самоков посетиха Катедрата по етнология и балканистика на ЮЗУ „Неофит Рилски“

Ученици от 10., 11. и 12. клас от Благоевград, Перник и Самоков посетиха Катедрата по етнология и балканистика към Филологическия факултет в Деня на отворените порти, който се организира през днешния ден.

Бъдещите кандидат-студенти и техните учители бяха посрещнати от доцент доктор Илия Недин – началник на Катедрата и от преподаватели във Факултета. Те бяха приветствани с „ Добре пристигнали “ от декана на Филологическия факултет – проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова и от ръководителя на Катедрата по германистика и романистика – доцент доктор Дафина Костадинова.

Програмата на Деня на отворените порти стартира с изненада от гостите във връзка Баба Марта. Ученици от VI СОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ – гр. Перник зарадваха присъстващите в залата с две музикални осъществявания от Шопската и от Пиринската фолклорна област.

В рамките на самодейността, която се организира за първи път във Филологическия факултет, бъдещите кандидат-студенти се срещнаха с особеностите на специалността „ Английски език и етнология “, науката етнология и етноложкото знание, както и със спецификите на езиковото образование, предлагано в специалността. Доц. Недин описа на учениците за опциите, които предлага специалността „ Английски език и етнология “ и Югозападният университет „ Неофит Рилски “. Той срещна младежите и с опцията за подвижност по стратегия „ Еразъм+ “, която предлага университетът.

Учениците съумяха да прегледат от близко модерната база на университета и да се почувстват за малко част от огромното академично семейство на Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

„ Идеята на Деня на отворените порти е да създадем пространството на Филологическия факултет по-видимо за учениците и от града, а и от прилежащи близки градове, т.е. университетското пространство да стане едно по-отворено пространство “, сподели гл. ас. доктор Венцислав Божинов. Той означи, че посредством подобен вид начинания се основава връзка сред междинното учебно заведение и университета и по този метод се дава опция на учениците да създадат по-информиран избор за тяхната бъдеща професионална реализация.

Д-р Венцислав Божинов акцентира, че компетентност „ Английски език и етнология “ е забавна, тъй като съчетава две неща – първо студентите, които приключват тази компетентност, получават подготовка „ преводач и учител в главните и междинните учебни заведения “, а въпреки това етнологията им дава опция за работа в музеи, в общински администрации, читалища, в сфери, които се занимават с въпроси на етничното, религиозното, с миграцията.

Учителите, които бяха част от Деня на отворените порти, благодариха на университетския състав на Катедрата за поканата и означиха, че тази самодейност оказва помощ на учениците да се ориентират по-рано в избора на компетентност и висше учебно заведение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР