Училищата в Пуерто Рико настояват за климатизация на фона на рекордно високи горещини

...
Ученици и учители са горещи в държавните училища в Пуерто
Коментари Харесай

Ученици и учители са горещи в държавните училища в Пуерто Рико и настояват правителството да инсталира климатици, както САЩ. Карибската територия се пече при рекордни горещини тази година

От DÁNICA COTO Associated Press 8 септември 2023 г., 8:37 AMПуерто Рико, които нямат климатик и настояват за действия от страна на правителството, докато карибската територия на САЩ се бори да отговори на ефектите от изменението на климата, докато се пече под рекордна топлина тази година.

Миналият месец беше най-горещият август на острова, откакто започна воденето на отчети. Пуерто Рико счупи рекорда за дневна максимална температура шест пъти и най-високата минимална температура осем пъти, според Националната метеорологична служба в Сан Хуан.

Това беше и най-горещото Август в световен мащаб, като 2023 г. е втората най-гореща година, регистрирана досега.

Препоръките за топлина за Пуерто Рико се превърнаха в норма това лято, като островът отчете рекордните 47 нощи с температури над 80 F (26 C).

„Рекордите се чупят почти всеки ден“, каза Одалис Мартинес, синоптик от Националната метеорологична служба.

Държавните училища без климатици или чиито охладителни системи не работят поради прекъсвания на електрозахранването, дължащи се на ударена от урагана електрическа мрежа, търсят облекчение, но е малко вероятно да го намерят скоро.

Миналия месец губернаторът Педро Пиерлуиси тихомълком наложи вето на законопроект, който призовава за климатични системи за държавните училища. Този ход възмути мнозина, като някои нарекоха ситуацията нечовешка, тъй като студентите организираха протести.

„Това е безотговорно, защото това е спешен случай. Това е въпрос на обществено здраве“, каза Ясим Саркис, социален работник в основно училище, в което често липсва електричество и чийто син посещава държавна гимназия без климатик.

Нейното училище инсталира климатици през април за своите 165 ученици и около 40 служители, но те все още не са включени.

„Няма достатъчно ток,“ Саркис каза.

В допълнение, прекъсване на електрозахранването миналата седмица, което все още не е отстранено, принуди нейното училище да започне да пуска ученици в 11:30 ч., тъй като няма генератор . Електрическите проблеми започнаха, след като урагана Мария удари острова през 2017 г. и разруши електрическата мрежа, която екипите едва наскоро започнаха да възстановяват.

Пиерлуизи не даде писмено обяснение за защо наложи вето на законопроекта. Неговата говорителка Шийла Англеро каза пред Асошиейтед прес, че всеки проект със „значително фискално въздействие“ изисква анализ от бюджетната служба на законодателната власт, изискване за остров, излизащ от най-големия общински фалит в историята на САЩ.

„Проектите могат да имат смисъл, но без това не могат да бъдат подписани“, каза тя.

Климатик се счита за необходимост от мнозина на този тропически остров с население от 3,2 милиона души, където правителствени служби, фирми и домове работят денонощно с охладителни системи, особено през лятото.

Но климатиците остават рядко срещани в държавните училища, които зависят от вентилатори и пасати, които духат през прозорци с метални капаци.

„Нашите класни стаи се превърнаха в сауни, и Министерството на образованието се забави в отговор на ситуацията“, каза Едуин Моралес, вицепрезидент на Федерацията на учителите на острова.

Не е известно колко обществени училищата нямат климатици или имат климатици, които не работят поради електрически проблеми. Образователният отдел на острова, често критикуван бюрократичен гигант, който ръководи един от най-големите училищни райони в юрисдикция на САЩ с повече от 259 000 ученици и повече от 850 училища, каза, че се опитва да събере тези данни.

Междувременно Асоциацията на учителите в Пуерто Рико каза, че от 2500 учители, анкетирани досега, повече от 83% са казали, че нямат климатик в класната си стая. Повече от 50% от държавните училища също са съобщили за извънредна ситуация, свързана с топлината.

„Това е тревожно“, каза Раул Гонсалес, вицепрезидент на асоциацията, добавяйки, че те Получих съобщения за учители и ученици, припаднали от жегата.

В петък отделът по образованието отмени часовете в целия остров в бързане да намери решения за безмилостната жега след като раздаде 21 000 фенове предишния ден. Той също така предлага да се позволи на учениците да носят бермуди, да се добавят повече плодове и течности към училищното меню и да се променят графиците, наред с други неща.

Предложенията разгневиха мнозина, включително Анхел Матос Гарсия, говорител на мнозинството от Камарата на представителите на Пуерто Рико.

„Жалко е, че с поръчка за покупка от 33 милиона долара за подмяна и инсталиране на въздушна климатици, отделът мисли само за инсталиране на фонтани, даване на почивни дни в петък и закупуване на вентилатори,” каза той. коментар.

Междувременно учениците се кичат с тетрадки, учителите набират пари за повече фенове в класната стая и курсове като готварство и козметология са засегнати, тъй като силната топлина възпрепятства използването на определено оборудване.

Синът на Саркис, на 17 години, започна да вдига панталоните на училищната си униформа и да пропуска тренировките по плуване, защото жегата е силна и той се чувства твърде слаб.

„Той се прибира вкъщи с големи главоболия“, каза тя.

Неговият училището затваря два часа по-рано от обикновено, за да избегне излагането на учениците на прекомерна топлина, но Съркис каза, че няма нищо против съкратените курсове, стига здравето на сина й да е защитено.

Тя призова губернатора да одобри законопроекта, който законодателите подадоха за първи път през октомври 2021 г., и обеща да промени и внесе отново.

„Одобрете го и след това разберете къде ще ще получа парите от. Защото има пари“, каза Саркис. „Това няма да спре. Глобалното затопляне е реално.“

___

Следете репортажите на AP за климата на https:// apnews.com/climate-and-environment

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР