Ученици и граждани посетиха Народното събрание по повод днешния Ден

...
Ученици и граждани посетиха Народното събрание по повод днешния Ден
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в парламента за 80 г. от спасяването на българските евреи

Ученици и жители посетиха Народното събрание във връзка днешния Ден на отворените порти за 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората международна война.
Още по темата
По мотив самодейността ръководителят на Държавна организация " Архиви " доцент доктор Михаил Груев срещна гостите със събитията, създали допустимо спасяването на българските евреи, осведоми Българска телеграфна агенция.

" България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която избавя своите евреи " , означи доцент Груев. За нас това е мотив за горделивост, за национално достолепие и по едно и също време с това мотив за роман и поклонение пред паметта на тези, които умират в нацистките лагери, добави той.

Доц. Груев уточни, че това е събитие от извънредно значение за нашето национално самочувствие и актуалния ни взор към историята. Възпоменанието е другата дума на спасението, уточни доцент Груев и означи, че точно това е най-дълбокият смисъл на всичко, което вършим и през днешния ден.

Снимки от Деня на отворените порти в Народното събрание вижте тук > >

Алберта Алкалай, ръководител на Център за еврейско-българско съдействие описа пред гостите на събитието, че е родена 30 години след трагичните събития от 1943 година

" Научих страшната дума Холокост едвам на 17 години, уточни тя. Никой вкъщи не говореше за това пред мен ", добави Алкалай, след което посочи, че е правоприемник на избавени български евреи. Тя добави, че задачата на Международния книжовен училищен конкурс: " Който избавя един човешки живот, избавя цяла галактика " е да предизвика младежите да търсят облиците на спасителите.

 Снимка: БТА

По думите ѝ младежите са същински откриватели, които вършат лични проучвания и откриват нови истории за спасители.

" Затова съм извънредно признателна на Народното събрание, което се съгласи да възпроизведем през днешния ден имената на народните представители, отпред с Димитър Пешев и 43-мата депутати, сложили подписа си за спасяването на българските евреи. Нашият конкурс е един тип невеществен монумент ", добави Алкалай.

 Снимка: БТА

Тя уточни, че антисемитизмът не е единствено еврейски проблем, това е проблем на цялото човечество. Наистина имам вяра, че 11-та божа заповед е " не бъдете безразлични ", сподели още ръководителят на центъра.

" Поклон към достойните българи и дано в никакъв случай не позволяваме повече Холокост, геноцид и гибел ", сподели още тя.

В рамките на самодейността гостите на Народното събрание могат да прегледат две документални изложения на Държавна организация " Архиви ", свързани със ориста на българските евреи - " Осъдени и избавени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи " и " Труден избор с огромно значение: спасяването на българските евреи 1943 година ".

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР