Ученици, гимназисти и студенти, обединени около инициативата Борба, продължават 24-часова

...
Ученици, гимназисти и студенти, обединени около инициативата Борба, продължават 24-часова
Коментари Харесай

Центърът на Белград е блокиран от протестиращи

У ченици, гимназисти и студенти, обединени към самодейността " Борба ", не престават 24-часова обсада пред Министерството на държавната администрация и локалното самоуправление в Белград, с цел да изразят недоволството си от режима на Александър Вучич.

Студентите разпънаха палатков лагер. Някои от тях свирят на китари, други четат книги. Протестиращите желаят достъп до изборните описи, с цел да стартира следствието на фалшификациите по време на изборите на 17 декември, в това число за проведено транспортиране на гласоподаватели " фантоми " от Република Сръбска и Северно Косово, които да гласоподават на изборите в Белград.

Students, Activists Vow Belgrade Blockade Ahead Of Weekend Protest
— Qadeer Abbas (@QadeerA25536548)
За повторно в границите на една седмица студенти блокират част от централните улици на сръбската столица, с цел да изразят недоволството си.

Този път блокадата, която стартира от 12:00 локално време (13:00 ч. българско) ще продължи 24 часа, а уредниците получиха поддръжка от страна на редица организации и някои публични персони.

" Целта на днешните блокади, както и на предходните, е да приказваме с хората, да ги съживим и да ги осведомяваме за казуса в целия този избирателен развой ", съобщи Иван Биелич, деятел и един от уредниците на блокадите.

Блокадата се организира на място, което е наоколо до Центъра за незабавна помощ, заради което студентите оповестиха, че ще оставят междинната лента свободна, с цел да могат колите за спешна помощ да минават обикновено, което беше съпроводено с овации от събралото се голям брой.

" Не живеем в демократична страна. Имаме право на избори, които се организират в сходство със закона, само че казусът не е подобен. Ние сме тук, с цел да променим нещата към по-добро, не желаеме да живеем в страна, ръководена от хора, които се грижат единствено за личните си ползи ", сподели Кристина Йованович, участничка в блокадите и студентка във Филологическия факултет.

Инициативата " Проглас ", която сплотява публични фигури от разнообразни области, разгласи огромен протест на следващия ден, 30 декември, в Белград. Хората от днешния палатков лагер ще се причислят към огромната проява след 12:00ч. локално време. Адвокатът Божа Прелевич ще изнесе обществена лекция за това " какво се случва, в случай че ни арестуват. "

По-рано студентите блокираха офисите, електронните пощи и телефоните на Министерството на държавната администрация, както и този на министър Александър Мартинович от ръководещата " Сръбска прогресивна партия ", на чийто телефонен номер настойчиво започнаха да звънят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР