Учените Йоси Йовел и Одед Рехави от университета в Тел

...
Учените Йоси Йовел и Одед Рехави от университета в Тел
Коментари Харесай

Изследователи търсят в изкуствения интелект възможност за общуване с животни като д-р Дулитъл

Учените Йоси Йовел и Одед Рехави от университета в Тел Авив в Израел изясняват какви трудности срещат разработчиците на неестествен интерект /ИИ/ при общуването с животни, оповестява Current Biology. Алгоритмите за обработка на човешката тирада стават все по-прецизни и това в последна сметка може да докара до основаването на ИИ за връзка с животни.

За да извърши тази задача, невронната мрежа би трябвало да употребява личните сигнали на животното, които то употребява за връзка. Тоест, домашните любимци не би трябвало да научават нови сигнали, както при образованието. Освен това тези сигнали би трябвало да се употребяват от животното в разнообразни поведенчески контексти, освен по време на игра или заплашителни обстановки. По този метод учените към този момент знаят по какъв начин да поддържат връзка, да вземем за пример, с птици, възпроизвеждайки им натурален алармен сигнал.

И най-после, сигналът би трябвало да провокира измерим отговор от животното, като че ли комуникира с родственик, а не с машина. За образец разработчиците дават медоносната пчела. Тези инсекти оповестяват местоположението на храната на колонията посредством танц. Преди това биолозите съумяха да дешифрират този танц и да основат роботизирана пчела, която може да води животни до несъмнено място.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР