Учените все още не са наясно как действа метода на

...
Учените все още не са наясно как действа метода на
Коментари Харесай

Анализ на запазени човешки мозъци на 12 000 г. променя познанията ни за този орган

Учените към момента не са наясно по какъв начин работи метода на опазване, който наподобява е неповторим за мозъка и за никоя друга телесна тъкан
Експертите отдавна считат, че човешкият мозък е един от първите органи, които изгниват и се разлагат след гибелта. Нови проучвания обаче демонстрират, че казусът не е подобен, написа " Дейли мейл ".

В реалност се оказва, че мозъците се резервират сносно, съгласно екип от учени от Оксфордския университет.

Досега всякога, когато археолозите са откривали остарял, добре непокътнат мозък, той е бил считан за нещо необичайно, или за артикул на целенасочени старания за опазване от страна на античните хора.

Екипът, който стои зад новото проучване, е проучил археологически списък, обхващащ над 4000 човешки мозъка, доста от които датират отпреди 12 000 или повече години, с цел да откри истината за разлагането на този орган. Повечето от тях са открити в Европа, и нито един на Антарктида.

Изследователите са стигнали до заключението, че тъканите, изграждащи мозъка, се съпротивляват на разлагането доста по-добре, в сравнение с се е считало до момента.

Учените са открили също, че изискванията на околната среда на местата, където са открити мозъците, могат да доведат до още по-доброто им опазване.

Като цяло археолозите откриват меки тъкани като мускули и вътрешни органи доста по-рядко, в сравнение с кости и кожа.

Обикновено разлагането се забавя или стопира единствено посредством процеси като мумифициране, балсамиране или заледяване.

Много рядко тези процеси могат да се случат по натурален път, да вземем за пример с останките на хора, заровени в суха, богата на минерали почва, или в торфени блата.

Дълго време обаче се е считало, че мозъкът е едно от първите неща, които се разлагат след гибелта.

За да опровергае това изказване, екипът зад новото проучване е потърсил в научната литература сведения за непокътнати тъкани на човешката нервна система.

Разполагайки с тези сведения, откривателите са анализирали химическите и физическите характерности на въпросните остатъци и са проучили местата, къде те са били открити - освен като географска локация, само че и като климатични условия по времето, когато е настъпила гибелта.

Сред пробите са разпознати пет разнообразни типа опазване, измежду които заледяване, обезводняване и загадъчна категория, обозначена просто като " незнайна ".

Мозъците, непокътнати посредством незнайни процеси, съставляват съвсем една трета от архива. Екземпляри от тази категория са открити в потънали кораби, гробници и дървени и оловни ковчези.

В тези антични човешки остатъци мозъкът постоянно е единствената мека тъкан, открита от археолозите.

Обезводняването е най-разпространеният тип консервация, съставляващ 1667 от пробите или 38 %.

Забележително е, че " незнайните " мозъци са се оказали сходни по консистенция и химичен състав.

Във въпросната група попадат 1308 от мозъците, т.е. съвсем една трета от тях.

В тези проби те са единствените остатъци от меки тъкани, останали от скелетите, както и най-старите - някои на възраст до 12 000 години.

Учените обаче към момента не знаят по какъв начин работи този способ на опазване, който наподобява е неповторим за мозъка и за никоя друга телесна тъкан.

Тези мозъци не са открити в характерна среда, а по-скоро постоянно измежду остатъци в всеобщи гробове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР