Учените все още не са напълно сигурни как точно се

...
Учените все още не са напълно сигурни как точно се
Коментари Харесай

Находка в лунните кратери може да промени представите ни за произхода на Луната

Учените към момента не са изцяло сигурни по какъв начин тъкмо се е формирала Луната. Съществуват редица хипотези. Сега обаче нови открития, свързани със залежите на метал в лунните кратери, може да ни накара да преосмислим тези свои хипотези.

Оказва се, че в кратерите на Луната има доста повече метали като желязо и исполин, в сравнение с предполагахме. Това значи, че под повърхността количеството евентуално даже е по-голямо.

Когато се пробват да дефинират по какъв начин тъкмо се е формирала Луната, астрономите постоянно съпоставят количеството метали на Земята с тези на нашия сателит. Какво ни споделят новите данни?

Най-разпространената догадка е, че Луната се е отделила от земната кора след солиден конфликт с трето тяло (в кората на нашата планета има по-малко стоманен оксид, в сравнение с Луната – нещо, което учените се пробват да обяснят от много време).

Това ново проучване подсказва, че под повърхността на Луната евентуално се крие още по-голямо количество метал (а в това няма огромна логичност, в случай че приемем, че нашият сателит се е отделил от земната кора, която е относително бедна на метали).

Възможно е Луната да е била основана от материал от дълбините на нашата планета. Или пък че спомагателните метали са резултат от последователно охладилата се разтопена лунна повърхнина.

Изследването е оповестено в.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР