Учените винаги са се питали защо маймуните не могат да

...
Учените винаги са се питали защо маймуните не могат да
Коментари Харесай

Защо маймуните не могат да говорят

Учените постоянно са се питали за какво маймуните не могат да приказват, макар че сходството посред ни е над 90%. Точно като нас те са интелигентни, обществени и несъмнено не са тихи и въпреки всичко... Въпреки голямата палитра от звуци, които издават всички типове маймуни, нито един, в това число и шимпанзетата, не може да издаде звуците на гласни и съгласни, които хората употребяват в речта си, написа Science Alert.

Според учените има две съществени аргументи за това: или мозъците или трахеите им не са структурирани за това.

Маймуните поддържат връзка между тях, обменят информация за храна, паника, любовни връзки. Например предизвестията за заплаха могат да бъдат чути от шимпанзетата на повече от три километра разстояние, а когато намерят обилие от храна, канят останалите членове на групата.

Учените се пробват да схванат какво им е попречило да развият говорни умения.

В едно свое проучване, еволюционният биолог Уилям Текумсех Шърман Фитч Трети, който се занимава и с когнитивни науки в Университета на Виена, написа, че при маймуните отсъства невронен надзор върху мускулите на вокалния тракт, тъй че да бъде допустимо производството на тирада.

"Ако имаха човешки мозък, щяха да могат да приказват ", споделя той в своя труд, оповестен в изданието Science Advances.

Друг академик — професорът по когнитивни науки в университета "Браун " Филип Либерман — открил, че при макаците отсъства задоволителен супраларингеален вокален тракт — пространството при хората, което стартира в устата и следва гърбицата на езика към гърлото. Затова маймуните не могат да произведат нужните звуци.

Според Фитч, в избран миг, преди към 8 милиона години, когато хората се отделят от своите най-близки живи родственици в еволюционно отношение, човешкият мозък получават забележителен надзор върху вокалния тракт.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР