Учените твърдят, че са разгадали еволюционната загадка на древно животно,

...
Учените твърдят, че са разгадали еволюционната загадка на древно животно,
Коментари Харесай

Учените разплетоха загадката на древно същество с уста, но без анус -

Учените настояват, че са разгадали еволюционната мистерия на антично животно, съществувало преди 500 млн. години. Дълго време специалистите не можеха да схванат за какво това малко безгръбначно, наречено Saccorhytus coronarius, има уста, само че няма анус.

За първи път учените научават за съществуването на животното през 2017 година Тогава се предполагаше, че останките от торбовидното морско създание съставляват най-ранния предшественик на хората. По това време Saccorhytus coronarius е условно присъединен към групата на примитивните прародители на гръбначните животни (сред които е и човекът), оповестява Би Би Си.

Но съгласно ново изследване, оповестено в Nature, това животно би трябвало да бъде включено в напълно друга група. Авторите му, учени от Китай и Англия, правят доста в детайли проучване на вкаменелостта благодарение на рентгенови лъчи и откриват, че тя принадлежи към плесенясалите (Ecdysozoa), т.е. към предците на актуалните паяци и инсекти.

Един от факторите, които пречат на учените да дефинират тъкмо Saccorhytus coronarius, е точно неналичието на анус. " Това малко ни обърка - множеството вторични паяци имат анус, за какво при този тип той липсва? ", споделя ученият Емили Карлайл, която е изследвала тези животни.

Според нея едно от вероятните пояснения е, че предците на цялата тази група не са имали анус, тъй като не са имали потребност от подобен. " Може би са го изгубили по време на личната си еволюция. Вероятно не им е било нужно, тъй като просто са седели неподвижно - и един отвор е решавал всичко. "

Но главната причина, заради която учените вземат решение да трансформират мястото на Saccorhytus coronarius в животинския свят, е функционалността на дребните дупчици към устата на създанието. Преди това се смяташе, че това е мястото на хрилете, които са присъщи за вторичните усти.

Въпреки това, откакто вкаменелост от това създание с размер към един милиметър беше деликатно оценена благодарение на рентгенови лъчи, стана ясно, че дупките в миналото са съдържали шипове, които по-късно са се счупили.

Учените, които учат тези вкаменелости, се пробват да дефинират мястото им в дървото на живота. То наподобява на родословие и дава визия за това от кое място са пристигнали избрани животни и по какъв начин са се развили.

" Saccorhytus coronarius е живял в океана, в седиментите, и тези шипове са му помагали да се задържи на мястото си ", изяснява Карлайл, която работи в Бристолския университет. - " Смятаме, че те просто са останали на място в доста странна среда с доста животни, някои от които наподобяват на модерни същества, а други - на нещо изцяло непознато.

Междувременно учените не престават да изследват скали, съдържащи вкаменелости от камбрийския интервал, към който принадлежи Saccorhytus coronarius.

" Все още имаме да научаваме доста за местообитанието му ", споделя Карлайл. - Колкото повече уча палеонтологията, толкоз повече съзнавам какъв брой доста неща не разбираме. Що се отнася до това създание и света, в който е живяло, ние едвам в този момент започваме тези проучвания. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР