Учените се притесняват, че ще бъде нарушена автономията имОт НИМХ

...
Учените се притесняват, че ще бъде нарушена автономията имОт НИМХ
Коментари Харесай

Метеоролозите спряха временно протеста си

Учените се тормозят, че ще бъде нарушена автономията им
От Национален институт по метеорология и хидрология остават безапелационни в позицията си срещу прехвърлянето на института в Министерството на околната среда и водите

Искат да запазят института като научна организация

Метеоролозите стопираха митинга си, само че предизвестиха властта, че остават в протестна подготвеност. Това стана на специфична конференция, на която чиновниците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) оповестиха, че няма да стопират прогнозата за времето, само че остават на крачка от митинг, до момента в който напълно не бъдат признати измененията в Закона за водите. “Започнаха да се появяват разнообразни операции и политизации по адрес на нашия митинг, заради тези аргументи щабът, проведен от сътрудниците, реши да приключи протестите”, сподели на конференция през вчерашния ден шефът на Национален институт по метеорология и хидрология професор Христомир Брънзов.

Учените остават безапелационни в позицията си срещу прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН в това на околната среда и водите, сподели още професор Брънзов. Синоптиците показаха, че желаят да запазят института си като научна организация и показаха опасения, че в случай че отидат към Министерството на околната среда и водите, няма да могат да обслужват другите седем ведомства, които търсят тяхната експертиза. “Опитът, който до момента имаме, демонстрира, че ресурсите ни са лимитирани, а обслужваме осем или 10 министерства. Отивайки непосредствено към някое министерство, което ние обслужваме, естествено е принципалът ни да желае всичките запаси да бъдат ориентирани към неговото министерство. По тази причина митингът ни не беше толкоз за самите нас, що се касае за ползите на държавата”, изясни професор Брънзов. Той напомни по какъв начин скоро след прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология към Министерството на земеделието, институтът беше изваден оттова.

Учените упрекнаха Българска академия на науките, че посредством просветното министерство си отмъщава за излизането на института от Академията през 2018 година “През август 2018 година на среща сред хората от Национален институт по метеорология и хидрология с управлението на Българска академия на науките, учен Юхновски ни предизвести ясно и недвусмислено, че в случай че излезем от Българска академия на науките, до три години ще станем дирекция в някое министерство. В същия дух имаше и други изявления от страна на Българска академия на науките, които се тормозиха, че в случай че излезем и съществуваме сполучливо, можем да бъдем последвани от други институти. Факт е, че през последните три години Национален институт по метеорология и хидрология освен, че съумя да се изправи на крайници, само че и потегли напред”, напомни професор Брънзов. Според метеоролозите има огромна възможност, когато преминат към министерството на екологията, доста хора да изоставен.

Учените споделиха още, че са желали да преминат към Министерския съвет, тъй като е равно далечен от министерствата, които се употребяват от данните им. Премиерът Кирил Петков обаче декларирал, че към този момент има прекалено много звена към него.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР