Учените са установили, че на Венера преди милиарди години може

...
Учените са установили, че на Венера преди милиарди години може
Коментари Харесай

Ранната Венера е била подобна на Земята

Учените са открили, че на Венера преди милиарди години може да е имало придвижвания на тектонични плочи, сходни на тези, които са съществували на ранната Земя. Резултатите от проучването са оповестени в списание Nature Astronomy.


Планетолозите са анализирали данни за свойствата на сегашната атмосфера на Венера и са употребявали компютърно моделиране, с цел да дефинират връзката сред тези параметри и геологията. Оказало се, че днешният химичен състав на газовата обвивка и повърхностното налягане биха могли да бъдат вероятни единствено в случай че са съществували ранни тектонични процеси.

Преди това се предполагаше, че извънредно високата температура на повърхността на Венера, при която се топи даже олово, се дължи на съществуването на литосфера от вида " застоял похлупак ", при който земната кора се състои от една литосферна плоча, придвижваща се с ниска скорост под въздействието на мантийната конвекция.

За да се изясни обаче изобилието на азот и въглероден диоксид в атмосферата на Венера, на планетата би трябвало да е имало придвижване на тектонични плочи преди към 4,5 до 3,5 милиарда години. Това значи, че по това време в Слънчевата система е имало две планети, на които са протичали сходни геоложки процеси - Земята и Венера. Въпреки сходството на двете планети във връзка с масата, плътността и размера, Венера по някаква причина е поела по друг постепенен път./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР