Учените са установили, че жителите на Древна Месопотамия са използвали

...
Учените са установили, че жителите на Древна Месопотамия са използвали
Коментари Харесай

Древните шумери използвали хибридни бойни магарета

Учените са открили, че жителите на Древна Месопотамия са употребявали хибридни магарета. Съответната публикация е оповестена в списанието Science Advances.

Според изображения и текстове, датиращи от към 4500 години, елитът на Древна Месопотамия е употребявал някакъв тип ездитни животни. Дълго време за учените беше мистерия какви животни са били това, защото опитомяването на конете се е случило малко по-късно. В текстовете върху клинописните плочи от време на време се загатва влиятелното животно, наречено кунга, което било с висока цена. По-специално те били впрягани в бойни колесници.
Откриха отломки на шумерски храм
Британски археолози са разкрили руините на храм на шумерския енси (управител) Гудеа при разкопки в провинция Ди Кар в Югоизточен Ира...
Прочети повече
Учени от френския институт Жак Моно са изследвали генотипа на кунга, мостри от които били получени от богати погребения в Ум ел-Мара, Северна Сирия. Те сравнили тяхната ДНК със модерни и антични коне и магарета от Гьобекли тепе.

Оказало се, че заровените там животни са хибриди сред женски домашни магарета и мъжки хемипе (сирийски диви магарета; не е ясно дали са едно и също с куланите). Тези хибриди рядко давали поколение и за тяхното възпроизводство било належащо да се улови нов мъжки образец. Една такава ловна сцена е изобразена по-специално на барелеф в Ниневия.



Снимка: Eva-Maria Geigl/IJM/CNRS-Université de Paris

Вместо да опитомяват дивите коне, обитаващи района, шумерите произвеждали и употребявали хибриди, съчетавайки качествата на двамата родители, с цел да произведат поколение, което е било по-силно и по-бързо от магаретата, само че по-управляемо от хемипе.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР