Учените са съгласни, че носенето на чорапи преди лягане може

...
Учените са съгласни, че носенето на чорапи преди лягане може
Коментари Харесай

Не си лягайте с чорапите, носени през деня! По-мръсни са дори от килима на пода

Учените са съгласни, че носенето на чорапи преди лягане може да бъде ключът към положителния сън, защото оказва помощ за контролиране на телесната температура. Те обаче упорстват да не си лягаме с чорапите, които сме носили денем и има основателни аргументи за това, написа Daily Mail. 

Ново изследване демонстрира, че след през целия ден приложимост чорапите са по-мръсни от отдалеченото за тв приемник или даже килим на пода. Новото изследване е ръководено от доктор Дебора Лий, здравен експерт и медицински публицист в Dr Fox Online Pharmacy.

Изследователите са провели серия от опити и са разкрили бактерии E.coli и Pseudomonas aeruginosa върху чорапите, патогени, които нормално се намират в хлебарки и изпражнения. Ето за какво откривателите считат, че би трябвало да обуем нов чифт преди лягане, в случай че сме привикнали да спим с чорапи.

Факт е, че краката ни имат към 250 000 потни жлези. Ако носим чорапи от сутринта до идващия ден, в тях може да се натрупа влага, вследствие на което ще се размножат бактерии и други микроорганизми.

Според доктор Лий леглото ни е затоплено през нощта и ние се потим, което го прави идеалната среда за размножаване на патогени като:
Псевдомонади;Стафилококус ауреус;Ешерихия коли.
Преди началото на тестванията учените са провели изследване, в което са взели участие малко повече от хиляда души. 18% от тях са съобщили, че спят с чорапи, само че единствено към една трета са споделили, че сменят чорапите си преди лягане.



Снимка: MattressNextDay

След това учените са организирали серия от опити, в които са изследвали 8 мъжки и дамски чорапа, носени от 7 сутринта до 11 вечерта. Изследователите също са взели проби от дистанционно управление на тв приемник и килим и по-късно са ги сравнили с пробите от чорапите.

Според доктор Ли, тя и нейните сътрудници са разкрили следи от псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa), който също се намира върху хлебарки и в изпражненията, в четири проби. По предписание тези бактерии рядко засягат здрави хора, само че при хора с отслабен имунитет могат да причинят:
Увреждане на дихателните пътища;Увреждане на пикочните пътища.
Резултатите от проучването демонстрират също, че Pseudomonas aeruginosa също е открит на килима, само че не и на дистанционното управление. В чорапите са открити и следи от Clostridium perfringens, патогенна бактерия, която е един от най-честите причинители на хранително отравяне, както и Bacillus cereus, който предизвиква повръщане и диария.

Освен това в пробите са открити E. coli и Staphylococcus aureus, който е постоянно срещан извършител на кожни и респираторни инфекции и хранителни отравяния.

Изследователите предизвестяват, че когато си легнете с такива чорапи, вие трансферирате цялата тази среда за размножаване на бактерии върху леглото. И по тази причина всякога преди лягане би трябвало да сложите чисти чорапи.

Освен това се предлага чорапите и бельото да се перат при температура не по-ниска от 50 градуса, с цел да се почистят от бактерии и вируси.

Превод: GlasNews.bg / Заглавна фотография: Jun MT
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР